01.02.2024

Рахуємо земельний податок на 2024 рік

Юридичні особи — власники та постійні користувачі землі на початку кожного року звітують щодо земельного податку на поточний рік. Про те, що слід ураховувати при звітуванні і розрахунку податку на 2024 рік, поговоримо далі.

Сплата і звітування

Звітним періодом для земельного податку є календарний рік, який починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року.

Платники земподатку (крім фізичних осіб*) можуть вибрати один із двох варіантів подання звітності:

1) подати декларацію на поточний рік. Її подають не пізніше 20 лютого поточного року до відповідного податкового органу за місцезнаходженням земельної ділянки. У такій декларації зазначають річну суму податку з розбивкою на рівні частки за місяцями (п. 286.2 ПКУ);

2) замість однієї річної декларації на поточний рік можна щомісяця подавати звітну декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (п. 286.3 ПКУ).

* Фізособам земподаток рахують податківці в ППР, яке надсилають до 1 липня поточного року (п. 286.5 ПКУ). Сплатити вказану у ППР суму слід протягом 60 днів із дня його вручення (п. 287.5 ПКУ).

Отже, з цього випливає, що

і річну, і першу місячну декларацію за січень (для тих, хто обрав варіант із місячним звітуванням) у 2024 році потрібно подати не пізніше 20.02.2024

При поданні першої декларації (коли юрособа фактично вступила до лав платників земподатку) разом з нею подають витяг із техдокументації про нормативну грошову оцінку (НГО) земельної ділянки. Це може бути як оригінал витягу, так і його копія. Надалі такий витяг слід подавати лише у разі затвердження нової НГО землі (див. БЗ 111.05 та zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=38233).