08.02.2024

Звільняємо у відпустці без збереження зарплати

Працівник перебуває у тривалій відпустці без збереження зарплати у зв’язку з воєнним станом. Відпустка оформлена по 13.02.2024. Працівник написав заяву про звільнення за власним бажанням. Дата звільнення — 08.02.2024. Чи потрібна заява працівника на переривання відпустки та внесення змін у наказ про відпустку без збереження зарплати? Як розрахувати компенсацію за щорічну основну відпустку, якщо в розрахунковому періоді немає виплат?

Такі запитання щодо нюансів, пов’язаних із звільненням працівників, які перебувають у тривалих відпустках без збереження зарплати протягом дії воєнного стану, доволі часто можна почути від кадровиків та бухгалтерів. Відповідаємо на них.

Звільнення. Працівник, який перебуває у відпустці, може прийняти рішення про звільнення за власним бажанням у період такої відпустки. Заборон для цього немає.

Надавати заяву на переривання відпустки без збереження зарплати і виходити на роботу у день звільнення працівник не зобов’язаний. Вносити зміни до наказу про надання відпустки про її припинення у зв’язку зі звільненням також не потрібно. Достатньо видати наказ про звільнення працівника.