№12

Податки & бухоблік, лютий, 2024/№ 12 Інші номери журналу ›
  • Оплачувані відпустки без оплати: роз’яснення Мінекономіки Лист від 28.01.2024 № 4706-05/6893-09
  • Податок на нерухомість — 2024 для юросіб Чому саме для юросіб? Бо тільки вони зобов’язані щороку самостійно нараховувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо власної нерухомості і подавати не пізніше 20 лютого річну декларацію. Оскільки ця дата вже не за горами, згадаємо разом правила обчислення і декларування цього податку.
  • Транспортний податок — 2024: як сплачують юрособи Наближаються терміни декларування та сплати транспортного податку. Але це стосується лише тих, хто має дорогі транспортні засоби. У статті ми розкажемо про правила сплати транспортного податку та подання декларації на 2024 рік. Зокрема, окреслимо нюанси оподаткування знищених транспортних засобів.
  • Чи подавати ФОП декларації з майнових податків у лютому? У розпалі звітування з майнових податків: з податку на нерухомість, відмінну від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю. Крайній строк подання декларацій — 20 лютого. Але чи звітують з цих податків ФОП? Давайте зараз це з’ясуємо.
  • Неоплачувану відпустку (не) включаємо до відпускного стажу З усім відомої причини останнім часом відпустки без збереження заробітної плати стали користуватися особливою популярністю. При цьому їх надання в окремих випадках впливає на відпускний стаж працівника. Як же правильно порахувати кількість днів щорічної відпустки, на яку має право працівник, якщо протягом робочого року він був у неоплачуваній відпустці? Про це читайте у нашій статті.
  • Звільняємо у відпустці без збереження зарплати Працівник перебуває у тривалій відпустці без збереження зарплати у зв’язку з воєнним станом. Відпустка оформлена по 13.02.2024. Працівник написав заяву про звільнення за власним бажанням. Дата звільнення — 08.02.2024. Чи потрібна заява працівника на переривання відпустки та внесення змін у наказ про відпустку без збереження зарплати? Як розрахувати компенсацію за щорічну основну відпустку, якщо в розрахунковому періоді немає виплат?
  • Дрони — для армії: що в обліку? В умовах війни найголовнішим завданням залишається допомога армії. Тому суб’єкти господарювання продовжують надавати захисникам усебічну підтримку і допомагати всім необхідним. Звичайно ж, затребуваною залишається і допомога дронами. Про облікові особливості таких операцій поговоримо в статті.
  • Чи врятує юрособу-єдиноподатника від перевищення ліміту доходу повернення коштів? Чи може юрособа — платник єдиного податку групи 3 зробити зараз (у 2024 році) повернення коштів, отриманих у 2023 році, для того щоб не перевищити встановлені річні ліміти доходу за минулий рік?
  • Держдивіденди за 2023 рік За щорічною традицією публікуємо черговий матеріал, присвячений питанням сплати частини чистого прибутку до бюджету підприємствами, у статутному капіталі яких є частка держави (держдивідендів). Тобто розмова традиційно піде про сплату держдивідендів у розрізі питань розмірів, строків їх сплати, звітування щодо таких платежів. А також — про зміни, які відбулися у цій площині у минулому році.
  • Резидент Дія Сіті і перехідна поворотна фіндопомога Підприємство з початку ІІІ кварталу 2023 року стало резидентом Дія Сіті і обрало варіант зі сплатою податку на прибуток на особливих умовах. До потрапляння до когорти резидентів Дія Сіті воно надавало різним юрособам — нерезидентам Дія Сіті (як пов’язаним, так і непов’язаним) безвідсоткову поворотну фіндопомогу. Частково повернення фіндопомоги відбулося наприкінці 2023 року, а частково відбудеться у 2024 році. Чи потрапляє повернення поворотної фіндопомоги під оподаткування і якщо так, то як це відбувається?
  • Строк сплати МПЗ від податківців: увага для ФОП-сільгоспЄП і не тільки! На початку року вже було багато сказано про розрахунок МПЗ. Але, як виявляється, не все. Цього разу на написання нас надихнуло роз’яснення податківців із БЗ 107.02.04*. Так, вони зробили доволі дивний висновок щодо сплати позитивного МПЗ ФОП — платниками сільгоспЄП. А саме заявили, що позитивне МПЗ такі ФОП мають сплатити не пізніше 20 лютого 2024 року. Обговоримо цей дивний висновок і заодно нагадаємо всім платникам строки сплати позитивного МПЗ, які вже не за горами.
  • Юрособи не рахують МПЗ за ділянки в межах населеного пункту, орендовані у фізосіб За матеріалами категорії 108.01.05 Бази знань*
  • НБУ дозволив продати рублі, але є умови… Постанова Правління НБУ від 05.02.2024 № 17
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі