12.02.2024

Благодійний збір коштів для ЗСУ в обліку неприбутківця

Неприбуткова організація (НПО) здійснює благодійний збір грошових коштів для допомоги ЗСУ. Іноді для цього НПО проводить виставки/аукціони, на яких за донати/благодійні внески реалізує експонати (фотороботи, вироби ручної роботи тощо), безоплатно отримані від волонтерів і фізичних осіб. Як НПО облікувати такі операції?

Проведення заходу

Статутна діяльність. Можливість проведення благодійного заходу зі збору коштів для реалізації цілей (завдань) і напрямів діяльності НПО може передбачатися профільним законодавством (що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації) та обумовлюватися в статутних документах НПО. Так, наприклад, для благодійних організацій (БО) в числі видів дозволеної благодійної діяльності прямо назване проведення благодійних аукціонів, негрошових лотерей, конкурсів та інших благодійних заходів, не заборонених законом (ч. 9 ст. 5 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI, далі — Закон № 5073). А про можливість публічного збору коштів для армії говориться в ч. 8 ст. 7 Закону № 5073 (див. також Порядок здійснення публічного збору благодійних пожертв для забезпечення бойової, мобілізаційної готовності, боєздатності та функціонування Збройних Сил України, затверджений постановою КМУ від 30.06.2015 № 451).

Воєнні винятки. До того ж на період воєнного стану (ВС) для НПО зроблено винятки з правил. І дозволено використовувати доходи на фінансування витрат, навіть не пов’язаних зі статутними цілями і напрямами діяльності, визначеними статутними документами НПО (п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

Тому протягом ВС НПО може використовувати доходи і передавати майно, надавати послуги:

армії (ЗСУ), Нацгвардії, СБУ, Державній прикордонній службі, військовим формуванням і об’єднанням, військовим частинам, добровільним формуванням територіальних громад та іншим одержувачам, переліченим у п. 63;

— установам і організаціям, що утримуються за рахунок коштів держбюджету;