№13

Податки & бухоблік, лютий, 2024/№ 13 Інші номери журналу ›
  • Звіт неприбуткової організації за 2023 рік: нюанси подання і тонкощі складання У цьому тематичному номері будемо говорити про неприбуткові організації (НПО). А саме про доходи і витрати НПО, ПДВ-особливості та застосування РРО, про земельну звітність тощо. Почнемо ж із неприбуткового звіту*. Куди та в які строки слід подавати неприбутковий звіт? Які особливості його заповнення? Про це зараз і поговоримо.
  • Непрофільні доходи неприбуткової організації Поряд з доходами від статутної діяльності неприбуткові організації (НПО) можуть отримувати інші доходи, не заборонені законодавством. На останніх зосередимося докладно. Але спочатку стисло нагадаємо про статутні доходи.
  • Витрати НПО: куди можна витрачати кошти? Неприбуткові організації (НПО) не є платниками податку на прибуток і не сплачують податок на прибуток з отриманих доходів. Але тільки за умови, що використовують доходи в потрібному напрямі — за правилами, встановленими для НПО. Які це правила і куди НПО дозволено використовувати доходи? Розбираємося.
  • Благодійний збір коштів для ЗСУ в обліку неприбутківця Неприбуткова організація (НПО) здійснює благодійний збір грошових коштів для допомоги ЗСУ. Іноді для цього НПО проводить виставки/аукціони, на яких за донати/благодійні внески реалізує експонати (фотороботи, вироби ручної роботи тощо), безоплатно отримані від волонтерів і фізичних осіб. Як НПО облікувати такі операції?
  • ПДВ у неприбуткових організацій Обов’язок зареєструватися платником ПДВ може виникати і в неприбуткових організацій (НПО). Щоправда, у зв’язку з воєнним станом (ВС) для НПО передбачені деякі ПДВ-особливості. Детальніше про це поговоримо в статті.
  • Надати матеріальну допомогу та залишитися неприбутківцем: місія здійсненна? Неприбуткові організації мають право надавати матеріальну допомогу фізичним особам, які її потребують. Однак тут потрібно дотримуватися певної обережності, адже можна втратити неприбутковий статус, якщо промахнутися з видом допомоги або її одержувачем. Про те, яку допомогу і кому може видати неприбутківець, ви дізнаєтесь із цієї статті.
  • Неприбуткова організація і готівка: коли потрібен РРО У неприбуткових організацій кілька основних джерел готівкових надходжень: членські внески, пожертвування, оплата товарів і послуг. А ще платежі за оренду і кошти від реалізації необоротних активів. Допоможемо неприбутківцям зорієнтуватися в тому, які з них мають бути проведені через РРО.
  • Нарахування земподатку неприбутківцем із воєнних територій Неприбуткова організація (гаражний кооператив) знаходиться у м. Херсоні. Через окупацію і бойові дії не було здано декларацію з плати за землю в частині земподатку. Чи потрібно зараз здавати цю звітність на 2022 рік і чи слід було подати таку звітність на 2023 та 2024 роки?
  • Неприбутковій організації подарували автомобіль: оприбутковуємо і обліковуємо Як правильно поставити на облік автомобіль, подарований благодійній організації? Далі отриманий автомобіль неприбуткова організація (НПО) нікому не передає — розвозить на ньому гуманітарну допомогу. Де взяти вартість автомобіля і який строк корисного використання вказувати для амортизації?
  • Коли неприбутківець має подавати прибуткову декларацію? За яких обставин неприбуткова організація (НПО) повинна звітувати з податку на прибуток?
  • Коли адмінвитрати не можуть перевищувати 20 % доходу благодійної організації? Як порахувати 20 % обмеження витрат на адмінцілі (адміністративних витрат) благодійної організації? Що може загрожувати такій неприбутковій організації (НПО) за недотримання цього обмежувального ліміту?
  • Як релігійній організації ввезти гуманітарну допомогу з-за кордону? Релігійна організація хоче отримувати гуманітарну допомогу з-за кордону. Чи потрібно реєструватися в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги? Як це зробити?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі