12.02.2024

Неприбутковій організації подарували автомобіль: оприбутковуємо і обліковуємо

Як правильно поставити на облік автомобіль, подарований благодійній організації? Далі отриманий автомобіль неприбуткова організація (НПО) нікому не передає — розвозить на ньому гуманітарну допомогу. Де взяти вартість автомобіля і який строк корисного використання вказувати для амортизації?

Документування отриманого подарунка

На практиці безоплатна передача зазвичай оформлюється договором дарування. За цим договором одна сторона — дарувальник передає або зобов’язується передати в майбутньому безоплатно іншій стороні — обдаровуваному у власність майно (дарунок) (ч. 1 ст. 717 ЦКУ).

Особливою формою договору дарування є договір пожертви. Крім дарувальних норм ЦКУ, він регулюється спеціальним Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI.

Якщо звичайний договір дарування передбачає просту безоплатну передачу, то пожертвою є дарування для досягнення певної, наперед обумовленої мети (ч. 1 ст. 729 ЦКУ). Пожертвувач має право здійснювати контроль за використанням пожертви відповідно до мети, встановленої договором про пожертву (ч. 1 ст. 730 ЦКУ).

Укладати як договір дарування, так і договір пожертви юрособи між собою мають у письмовій формі (відповідно до вимог ст. 208 ЦКУ).