19.02.2024

Повернення зайвих грошей (переплати) з електронного ПДВ-рахунку

На електронному ПДВ-рахунку є зайві кошти (переплата)? Тоді їх можна повернути на поточний рахунок у банку (чи на рахунок, відкритий у небанківського надавача платіжних послуг). Як визначити суму зайвих коштів, що підлягає поверненню, і як її забрати з електронного ПДВ-рахунку? Розбираємося.

Умови повернення зайвих коштів

Правила повернення зайвих коштів з електронного ПДВ-рахунку обумовлені пп. 2001.5, 2001.6 ПКУ і п. 21 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 № 569 (далі — Порядок № 569).

Якщо на електронному ПДВ-рахунку є зайві кошти, то їх можна повернути на рахунок у банку (чи на рахунок, відкритий у небанківського надавача платіжних послуг). Але тільки якщо при цьому дотримуються такі умови:

1) на дату подання декларації дійсно є зайві кошти на ПДВ-рахунку. Які кошти вважають «зайвими»? Такими є кошти на електронному ПДВ-рахунку (на момент подання декларації з ПДВ) за мінусом суми узгоджених податкових зобов’язань за декларацією (податку, задекларованого в ряд. 18) і суми податкового боргу (за його наявності), тобто:

* Інформацію про загальні залишки коштів на електронному ПДВ-рахунку можна отримати, направивши «Запит… щодо залишку коштів на такому рахунку» (J1302301), у відповідь на який надходить «Витяг… щодо залишку коштів на такому рахунку» (J1402301) або в Електронному кабінеті.