№15

Податки & бухоблік, лютий, 2024/№ 15 Інші номери журналу ›
  • Переплата з податків: чому виникає та чи можна з цим щось зробити? Номер «Податки & бухоблік», який «відкриває» ця стаття, присвятимо переплатам податків, зборів, інших обов’язкових платежів (зокрема, ЄСВ та держдивідендів). Також не обійдемо стороною ситуації зі сплатою цих коштів «не туди», тобто на неправильні рахунки. Поговоримо про повернення переплат щодо ПДВ, акцизного податку, ПДФО та військового збору. Не забудемо про випадково нараховані самоштрафи. А конкретно у цій статті розберемося із загальними правилами щодо переплат. Що це? Чи можна їх зарахувати у рахунок несплачених податків? Що зі строками давності? Загалом, буде корисно ☺.
  • Алгоритм повернення переплати з бюджету Узагалі-то, причина появи переплати в інтегрованій картці платника (ІКП) податків — помилкове та/або надмірне перерахування до бюджету грошових зобов’язань та пені. Однак незалежно від причини виникнення переплати (помилкова сплата чи подання зменшуючої уточнюючої декларації/розрахунку), її можна повернути. Розберемося із загальним механізмом повернення таких переплачених до бюджету коштів.
  • Переплати з ПДВ: окрема історія Відомо, що у ПДВ є своя специфіка: податок треба сплачувати через електронний ПДВ-рахунок. Тому особливий порядок сплати ПДВ визначає й особливості обліку переплати. Про те, коли може з’являтися переплата з ПДВ і як її можна використати, поговоримо в статті.
  • Повернення зайвих грошей (переплати) з електронного ПДВ-рахунку На електронному ПДВ-рахунку є зайві кошти (переплата)? Тоді їх можна повернути на поточний рахунок у банку (чи на рахунок, відкритий у небанківського надавача платіжних послуг). Як визначити суму зайвих коштів, що підлягає поверненню, і як її забрати з електронного ПДВ-рахунку? Розбираємося.
  • Повертаємо помилково сплачений ЄСВ Ця стаття буде цікава тим платникам, хто помилково чи надміру сплатив ЄСВ до бюджету або перерахував кошти на невідповідний рахунок. Розповідаємо, як діяти у таких ситуаціях.
  • Переплата з ПДФО та ВЗ: повертаємо чи залишаємо? Переплата з ПДФО та військового збору може виникнути як у суб’єктів господарювання — податкових агентів, так і у звичайних фізосіб — платників податку. Про те, чи можна її повернути з бюджету, а якщо можна, то за яких умов, піде мова в цій статті.
  • ФОП сплатив добровільні ЄП/ЄСВ за себе: чи можна передумати Якщо ФОП фактично сплатив єдиний податок груп 1 та 2 чи ЄСВ за себе під час дії воєнного стану, то чи може він передумати та повернути вже сплачене?
  • Як повернути переплату податків/ЄСВ після припинення ФОП Чи згорають всі переплати ФОП одразу після того, як ФОП зареєструє припинення підприємницької діяльності? З’ясовуємо!
  • Дивідендний аванс за рахунок переплати з податку на прибуток і навпаки: чи можна перекрити? Підприємству потрібно сплатити авансовий внесок при виплаті дивідендів. Але в інтегрованій картці платника (ІКП) обліковується переплата з податку на прибуток. Чи можна погасити дивідендний аванс за рахунок цієї наявної переплати? І у зворотній ситуації, коли переплатили дивідендний авансовий внесок, чи можна тоді спрямувати цю суму на сплату нарахованого податку на прибуток?
  • Переплата податку на репатріацію: чи можливо повернути/зарахувати? Чи може підприємство скористатися у майбутньому наявною переплатою податку з доходів нерезидента (податку на репатріацію) при здійсненні наступних виплат доходів нерезидентам? Як повернути зайво утриманий податок з доходів нерезидентів? Чи можна використати переплату з податку на репатріацію в рахунок сплати грошових зобов’язань з податку на прибуток? Давайте з’ясуємо.
  • Випадково нарахували та сплатили самоштраф у період ВС: чи повернуть переплату? Як бути, якщо при самостійному виправленні помилок у період воєнного стану (ВС) безпідставно нарахували і сплатили самоштраф (тоді як його взагалі не треба було нараховувати)? Чи можна такий помилковий самоштраф виправити і відповідно повернути? Розбираємося.
  • Долі переплат акцизного податку У цьому матеріалі розглянемо питання повернення переплат різних видів акцизного податку. Бо щодо цього непрямого податку на практиці подеколи виникають свої особливості щодо повернення платникам зайво сплаченого. Тож розбираємося разом.
  • Чи можна переплату з основного податку зарахувати в рахунок сплати позитивного МПЗ? У власності і користуванні підприємства є сільгоспугіддя. При розрахунку МПЗ за 2023 рік отримано позитивне значення МПЗ. Чи потрібно підприємству обов’язково сплачувати податкове значення МПЗ в бюджет, якщо в нього є переплата з основного податку?
  • Переплати за держдивідендами Питання повернення з бюджету переплат частини чистого прибутку та дивідендів на державну частку залежно від періоду переплати можуть вирішуватись неоднозначно. І практика не для всіх платників цих платежів, хто забажав повернути переплати за ними з бюджету, складалася не надто радісно. Тож давайте поговоримо про ці питання, і зокрема — як із цим справи на практиці.
  • Сплатили податок на помилковий рахунок: як боротися з податківцями? Сплата податків на помилковий рахунок, з точки зору податківців, — порушення. Логіка у контролерів така. Платежі не сідають у картці платника. Тобто ніби податки не сплачені. Якщо помилку не виправити до закінчення строку сплати цих обов’язкових платежів, то виникає заборгованість. А отже — здрастуйте, штрафи та пеня ☹. Однак підкреслимо, що це позиція фіскалів! Чи справді вона правильна і що кажуть суди? Давайте розбиратися разом. Забігаючи наперед: не все так погано ☺.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі