19.02.2024

Переплати з ПДВ: окрема історія

Відомо, що у ПДВ є своя специфіка: податок треба сплачувати через електронний ПДВ-рахунок. Тому особливий порядок сплати ПДВ визначає й особливості обліку переплати. Про те, коли може з’являтися переплата з ПДВ і як її можна використати, поговоримо в статті.

Утворення переплати

Зазвичай, ПДВ-переплата може з’являтися, якщо:

податок за деклараціями (чи уточнюючими розрахунками (УР)) помилково був сплачений не через електронний ПДВ-рахунок, а прямо до бюджету;

— платником виправляються помилки (завищення податкових зобов’язань (ПЗ)) і поданий зменшуючий УР для зменшення надміру сплаченої суми ПДВ;

— платник сплатив за ППР донараховані суми (податок, штрафні санкції), а при судовому оскарженні суд визнав ППР неправомірним і скасував його.

Таким чином, переплата може виникати в тих випадках, коли платник сплатив платежі надміру (п.п. 14.1.115 ПКУ). Суму переплати, що виникла, відображають в інтегрованій картці платника (ІКП). Причому зазвичай дані податкової звітності проводять в ІКП граничним строком сплати зобов’язань (тобто орієнтовно 30-го числа), а дані УР — датою його подання (п.п. 2 п. 4 розд. IV Порядку № 5*). І після цього вже повинно бути видно переплату в ІКП.

* Порядок ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 12.01.2021 № 5.