22.02.2024

Негрошовий дохід, військовий збір та натуральний коефіцієнт

Податківці змінили думку щодо необхідності при визначенні бази оподаткування ВЗ застосовувати натуральній коефіцієнт. Наразі в Базі знань, що знаходиться на сайті ДПСУ, зазначено: «Так, застосовується». А ось попереднє роз’яснення про незастосування з 16.02.2024 — в недіючих. І все б нічого, якби не одна деталь: застосовувати натуркоефіцієнт потрібно з 03.09.2022. Ви виплачували чи виплачуєте доходи в натуральній формі вашим працівникам або стороннім особам? Тоді приєднуйтесь до розмови. Будемо розбиратися з цим «щастям».

Назад у минуле

03.09.2022 набрали чинності зміни, внесені в п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. У результаті цих змін п.п. 1.4 зазначеного пункту було викладено в новій редакції. Так, замість слів, що ВЗ утримується, нараховується та сплачується в порядку, встановленому ст. 168 ПКУ, зазначили, що ВЗ утримується, нараховується та сплачується в порядку, встановленому розд. IV ПКУ, з урахуванням особливостей, визначених підрозд. 1 цього розділу.

Логічно, якщо мова йде про порядок утримання, нарахування та сплати, то в розд. IV ПКУ потрібно шукати ті норми, які ці питання регулюють. Це ст. 168 «Порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку до бюджету» ПКУ. Тож заміна у наведеному вище формулюванні ст. 168 на розд. IV ПКУ, на наш погляд, нічого не мала змінити.

Проте наразі

податківці поширили на ВЗ норми розд. IV ПКУ в цілому, в тому числі й порядок визначення бази оподаткування, що міститься у ст. 164 ПКУ

Про це ми писали в статті «Натуральний коефіцієнт для військового збору?» // «Податки & бухоблік», 2024, № 14.

Допускаємо, що такого поширення хотів саме законодавець. Що ж тоді податковій потрібно було про це говорити починаючи з 03.09.2022, а не сьогодні, як-то кажуть, у свинячий голос.

Та відставимо емоції в сторону. Займемося вирішенням проблеми.