26.02.2024

Виплата дивідендів резидентами Дія Сіті

Дивіденди також можуть виплачувати своїм засновникам та учасникам резиденти Дія Сіті. Тому сьогодні звернемо увагу на особливості оподаткування виплати дивідендів такими суб’єктами господарювання.

Чи є особливості?

Порядок оподаткування виплати дивідендів резидентом Дія Сіті залежить від моделі оподаткування, яку він обрав для своєї діяльності. Так, він може вибрати один із двох варіантів, а саме платити податок на прибуток:

1) за звичайними правилами;

2) за особливими правилами, тобто стати платником податку на виведений капітал (ПнВК).

Так от, якщо резидент Дія Сіті є платником податку на прибуток на звичайних умовах, то він оподатковує виплату дивідендів своїм засновникам у звичайному порядку. Тобто якщо виплачує:

— звичайні дивіденди фізособі, то утримує з них ПДФО за ставкою 5 % і ВЗ за ставкою 1,5 % (див. статтю «Виплачуємо дивіденди фізособам» // «Податки & бухоблік», 2024, № 17);

— дивіденди юрособі, то повинен рахувати авансовий внесок з дивідендів. Деталі у «Дивідендний авансовий внесок: що про нього слід знати» // «Податки & бухоблік», 2024, № 17.

А от якщо резидент Дія Сіті став платником ПнВК, то він має оподатковувати виплату дивідендів з урахуванням певних особливостей. Про ці особливості як раз і поговоримо далі.