№17

Податки & бухоблік, лютий, 2024/№ 17 Інші номери журналу ›
  • Дивіденди засновнику-юрособі: виплачуємо, оподатковуємо, обліковуємо Звітний 2023 рік залишився позаду. Тож може виникнути питання щодо виплати за його підсумками дивідендів. Що розуміти під дивідендами для цілей оподаткування? Які загальні правила виплати дивідендів і від чого залежить їх розмір? Які особливості оподаткування дивідендів у єдиноподатників і резидентів Дія Сіті? Усі ці питання ми розглянемо у цьому тематичному номері. А розпочнемо з виплати класичних дивідендів юридичним особам — засновникам та/або учасникам підприємства.
  • Дивіденди одержані інвестором-юрособою: облік і оподаткування Як отримані дивіденди відображають в бухгалтерському обліку юрособи-інвестора? Які особливості їх податковоприбуткового обліку? Про це зараз і поговоримо.
  • Виплачуємо дивіденди фізособам Не лише юридичні, а й фізичні особи можуть бути власниками акцій або часток підприємств. Отже, і вони можуть претендувати на отримання дивідендів. Як оподатковуються дивіденди, виплачені учасникам та акціонерам — фізичним особам, ви дізнаєтесь із нашої статті.
  • Дивідендний авансовий внесок: що про нього слід знати? Якщо дивіденди виплачує юрособа — платник податку на прибуток іншій юрособі, то в деяких випадках при здійсненні такої виплати вона має сплатити у бюджет авансовий внесок з податку на прибуток. В яких випадках слід сплачувати авансовий внесок, а в яких ні, з’ясуємо далі.
  • Дивіденди нерезиденту: проблеми виплат У цьому матеріалі стисло обговоримо проблеми з виплатами дивідендів нерезидентам у світлі діючих під час воєнного стану валютних обмежень.
  • Дивіденди та єдиний податок У цьому матеріалі ми розглянемо питання виплат та отримання дивідендів платниками ЄП. Тобто у першому випадку (виплат) — це коли юрособа — платник ЄП є емітентом корпоративних прав, а в другому (отримання) — це коли єдинник є засновником/учасником підприємства-емітента. У тому числі розглянемо перехідні питання: коли емітент сплачує дивіденди за періоди його перебування на ЄП або — на загальній системі.
  • Виплата дивідендів резидентами Дія Сіті Дивіденди також можуть виплачувати своїм засновникам та учасникам резиденти Дія Сіті. Тому сьогодні звернемо увагу на особливості оподаткування виплати дивідендів такими суб’єктами господарювання.
  • Класифікація виплат членам фермерського господарства при розподілі прибутку Якщо суб’єкт господарювання функціонує у статусі фермерського господарства (ФГ), то особи, які є членами такого господарства, отримують певну частину прибутку, який змогло за відповідний період заробити ФГ. Про те, чи можна вважати таку виплату дивідендами, ми і поговоримо далі.
  • Залік між дивідендами та кредиторською заборгованістю: так можна? Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) на загальній системі оподаткування має намір виплатити дивіденди своїм учасникам, але на рахунку недостатньо коштів. При цьому у ТОВ є дебіторська заборгованість іншої фізособи перед ТОВ. Боржник та ТОВ згодні зробити залік. У ТОВ достатньо коштів для сплати податків за дивідендами. Яким чином можна оформити цей залік (яким договором)? Чи будуть проблеми з точки зору фінмоніторингу? Ось таке цікаве питання потрапило до нас у редакцію. Тож пропонуємо з ним розібратися. Думаємо, що широкому загалу це буде корисно. Поїхали.
  • Чи можна виплатити дивіденди, якщо є збитки? Засновники/учасники/власники юрособи хочуть отримати дивіденди. І це не дивина. Дивіденди — це ж своєрідна винагорода. Але бувають випадки, коли у підприємства виникли збитки. То чи можуть розраховувати господарі бізнесу на дивіденди у такому випадку? Відповідь знайдемо разом у цій статті ☺.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі