26.02.2024

Дивіденди та єдиний податок

У цьому матеріалі ми розглянемо питання виплат та отримання дивідендів платниками ЄП. Тобто у першому випадку (виплат) — це коли юрособа — платник ЄП є емітентом корпоративних прав, а в другому (отримання) — це коли єдинник є засновником/учасником підприємства-емітента. У тому числі розглянемо перехідні питання: коли емітент сплачує дивіденди за періоди його перебування на ЄП або — на загальній системі.

Єдинник — емітент

У частині прийняття і оформлення рішення й нарахування дивідендів у підприємств*, що працюють на єдиному податку, ніяких відмінностей від звичайних підприємств немає. Нараховуються дивіденди так само, як і підприємствами на загальній системі, — від чистого прибутку. Це позитивний показник ряд. 2350 «Чистий прибуток (збиток)» Звіту про фінансові результати (ф. № 2-м і № 2-мс), ряд 2350 «Чистий фінансовий результат: прибуток» Звіту про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) (ф. № 2).

* Гадаємо, всім відомо, що дивіденди можуть сплачувати тільки юридичні особи…

Періодичність виплати дивідендів залежить від того, які правила щодо цього встановлені в статуті підприємства. Якщо підприємство є ТОВ, то стандартний «дивідендний» період є кратним кварталу, але і тут перевага віддається нормам статуту*.

* Дивіденди можуть виплачуватися за будь-який період, що є кратним кварталу, якщо інше не передбачено статутом (ч. 3 ст. 26 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 № 2275-VIII).

Основні відмінності у єдинників полягають в оподаткуванні таких виплат. Залежно від статусу отримувача (засновника/учасника), якому сплачуються дивіденди, буде різнитись і оподаткування.