26.02.2024

Залік між дивідендами та кредиторською заборгованістю: так можна?

Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) на загальній системі оподаткування має намір виплатити дивіденди своїм учасникам, але на рахунку недостатньо коштів. При цьому у ТОВ є дебіторська заборгованість іншої фізособи перед ТОВ. Боржник та ТОВ згодні зробити залік. У ТОВ достатньо коштів для сплати податків за дивідендами. Яким чином можна оформити цей залік (яким договором)? Чи будуть проблеми з точки зору фінмоніторингу? Ось таке цікаве питання потрапило до нас у редакцію. Тож пропонуємо з ним розібратися. Думаємо, що широкому загалу це буде корисно. Поїхали.

Розглянемо два варіанти ситуації із заліком:

1) фізособа є одним із учасників ТОВ (тобто товариство заборгувало дивіденди учаснику, а учасник за якимось зобов’язанням — товариству). При цьому між учасниками ТОВ так само є якісь заборгованості;

2) фізособа є сторонньою особою — контрагентом ТОВ (тобто є учасники, яким треба виплатити дивіденди, і є якась фізособа, яка має сплатити товариству борг, наприклад за договором). Більш того, між сторонньою фізособою та учасником(ами) ТОВ також є зобов’язання. Тобто учасник(ки) ТОВ заборгували кошти сторонній фізособі.

Загальні вимоги для зарахування

Перед тим, як будемо детально розглядати кожну з ситуацій, нагадаємо, які умови законодавець висуває до заліку (ст. 601 ЦКУ). Це, зокрема, те, що:

— зобов’язання мають бути зустрічними. Тобто особа «А» має борг перед особою «Б», а особа «Б» — перед особою «А»;

— зобов’язання мають бути однорідними. Тобто особа «А» має заплатити особі «Б» гроші і особа «Б» так само має заплатити гроші особі «А». Або особа «А» має відвантажити товар особі «Б» і особа «Б» так само має відвантажити товар особі «А» («гроші — гроші», «товар — товар»). При цьому неважливо, за якими договорами виникає заборгованість. Тобто