22.01.2024

Додаток АВ: дивідендні аванси

Додаток АВ до рядка 20 АВ річної декларації з податку на прибуток мають заповнити і подати платники, які протягом 2023 року виплачували (!) дивіденди (п.п. 14.1.49 ПКУ). Тобто якщо дивіденди були лише нараховані, але у 2023 році не виплачені, то заповнювати додаток АВ не потрібно.

Порядок розрахунку дивідендного авансу

У додатку АВ відображають суму виплачених дивідендів та розраховують суму дивідендного авансового внеску, який слід було сплатити у звітному періоді до бюджету до або одночасно з виплатою дивідендів. Отриманий результат з рядка 6 додатка АВ переносять до рядка 20 АВ прибуткової декларації.

Нагадаємо: згідно з п.п. 57.11.2 ПКУ нарахувати і сплатити дивідендний авансовий внесок з податку на прибуток до бюджету зобов’язаний будь-який емітент корпоративних прав (крім платників єдиного податку), який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам).

Причому обов’язок з нарахування та сплати дивідендних авансових внесків (і подання додатка АВ) поширюється й на платників держдивідендів (тобто на державні та комунальні унітарні підприємства та їх об’єднання, а також товариства з відповідною держчасткою, які сплачують держдивіденди до бюджету).

Дивідендний авансовий внесок (за ставкою 18 %) нараховують зверху на суму дивідендів, тобто суму дивідендів на нього не зменшують. Перераховують його до бюджету до або одночасно з виплатою дивідендів.

Нагадаємо:

платники податку на прибуток сплачують дивідендний авансовий внесок з різниці — суми перевищення дивідендів над об’єктом оподаткування за рік, за який виплачуються дивіденди. Але при цьому слід одночасно дотримуватися двох умов (п.п. 57.11.2 ПКУ):

1) подана декларація з податку на прибуток за відповідний рік (тобто задекларовано податок за рік, за результатами якого платять дивіденди);

2) податкові зобов’язання за такою декларацією повністю погашені (тобто сплачено податок на прибуток за цей рік)