№7

Податки & бухоблік, січень, 2024/№ 7 Інші номери журналу ›
  • Декларація з податку на прибуток за 2023 рік: ключові аспекти складання та подання Заповнити декларацію з податку на прибуток і додатки до неї — справа непроста і трудомістка. Цей процес потребує враховувати безліч нюансів і особливостей. Відтак, у цьому тематичному номері ми вас детально ознайомимо з правилами складання прибуткової декларації. При цьому, звичайно ж, врахуємо зміни до Податкового кодексу, які набрали чинності протягом 2023 року, а також оновлення, внесені до форми декларації з податку на прибуток. Але спочатку дамо відповіді на нагальні питання: хто, куди, як і в який строк подає річну декларацію, а також наведемо основні правила її заповнення та подання.
  • Особливості звітування-2023 колишніх єдинників У цьому матеріалі ми окремо розглянемо питання звітування з податку на прибуток за 2023 рік тих платників, хто повернувся/перейшов у минулому році на звичайну систему зі спрощеної: як із традиційної спрощенки, так і зі спецЄП. Обговоримо, зокрема, питання строків подання Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі — декларація) за 2023 рік, особливості її заповнення, визначення періодів, доходів тощо такими «ексЄП»-платниками.
  • Прибуткова декларація — 2023: покроковий алгоритм заповнення Розберемо структуру декларації з податку на прибуток, а також детально розглянемо механіку заповнення її полів і рядків. Щоправда, затвердженого порядку заповнення декларації з податку на прибуток немає. Тому орієнтуватимемося на норми ПКУ, виноски-підказки в самій формі декларації та роз’яснення контролюючих органів.
  • Додаток АВ: дивідендні аванси Додаток АВ до рядка 20 АВ річної декларації з податку на прибуток мають заповнити і подати платники, які протягом 2023 року виплачували (!) дивіденди (п.п. 14.1.49 ПКУ). Тобто якщо дивіденди були лише нараховані, але у 2023 році не виплачені, то заповнювати додаток АВ не потрібно.
  • Додаток ЗП — зменшення нарахованої суми податку Додаток ЗП розшифровує показник рядка 16 ЗП декларації з податку на прибуток. Тут визначають загальну суму, на яку можна зменшити податок на прибуток, нарахований за звітний період.
  • Додаток ПН — податок з нерезидентів У додатку ПН до податкової декларації з податку на прибуток наводять інформацію про податок з доходів нерезидентів із джерелом їх походження з України (податок на репатріацію). Цей додаток розшифровує інформацію, зазначену в рядку 23 ПН прибуткової декларації. Про те, які платники, у яких випадках мають сплачувати податок на репатріацію і подавати додаток ПН до прибуткової декларації, а також щодо деталей заповнення цього додатка — читайте у цьому матеріалі.
  • Додаток ТЦ — трансфертне ціноутворення Додаток ТЦ до декларації з податку на прибуток заповнюють тільки платники податку на прибуток, що здійснюють контрольовані операції. Всі інші платники обходять його стороною. Тому далі давайте пригадаємо, які платники податку на прибуток подають цей додаток разом із декларацію з податку на прибуток за 2023 рік і як його заповнити.
  • Додаток РІ — податковоприбуткові різниці (ч. 1) У додатку РІ наводиться інформація про загальну величину податкових різниць, на які збільшується та зменшується бухгалтерський фінрезультат. Цей додаток дуже місткий. Але заповнювати всі його рядки навряд чи всім доведеться. Щоб було зрозуміліше, коли які рядки заповнюють і в якому порядку, поговоримо про це далі.
  • Додаток РІ — податковоприбуткові різниці (ч. 2) Продовжуємо нашу розмову про заповнення рядків різничного додатка РІ до прибуткової декларації. Початок див. у статті «Додаток РІ — податковоприбуткові різниці (ч. 1)» // «Податки & бухоблік», 2024, № 7.
  • Додаток ПЗ — неоподатковуваний прибуток Додаток ПЗ до рядка 05 ПЗ прибуткової декларації зобов’язані подавати підприємства, які здійснюють види діяльності, звільнені від оподаткування за ст. 142, підрозд. 4 розд. ХХ і п. 68 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. У ньому пільговики звітують про результати пільгованої діяльності. Інші суб’єкти господарювання цей додаток не заповнюють і не подають.
  • Додаток АМ — амортизація Додаток АМ до рядка 1.2.1 додатка РІ заповнюють тільки високодохідники і малодохідники-добровольці, які ведуть окремий податковий облік основних засобів (ОЗ) і нематеріальних активів (НМА) та визначають амортизаційні різниці, установлені пп. 138.1 і 138.2 ПКУ.
  • Додаток ЦП — цінні папери Додаток ЦП до рядків 4.1.3 ЦП, 4.1.4 ЦП додатка РІ заповнюють високодохідники і малодохідники-добровольці, які здійснюють операції з цінними паперами і розраховують ціннопаперові податковоприбуткові різниці за п. 141.2 ПКУ. У ньому визначають окремий загальний податковий фінрезультат від операцій з продажу та іншого відчуження цінних паперів за звітний період і розшифровують показники рядків 4.1.3 ЦП і 4.1.4 ЦП додатка РІ.
  • Додаток ПП — інформація про суми податкових пільг Платники податку на прибуток, які не сплатили до бюджету податок на прибуток у зв’язку з отриманням податкових пільг, мають подати разом із декларацією з податку на прибуток додаток ПП. Тому сьогодні нагадаємо, коли саме платнику податку на прибуток слід заповнювати цей додаток при звітуванні за 2023 рік.
  • Додаток КІК — контрольовані іноземні компанії Додаток КІК до декларації з податку на прибуток заповнюють не всі платники податку на прибуток, а тільки ті, які володіють або контролюють іноземні компанії. Всі інші платники податку такий додаток не подають. Тому далі давайте поговоримо про те, які платники податку на прибуток подають цей додаток разом із декларацією з податку на прибуток за 2023 рік і як його заповнити.
  • Додатки МПЗ та МПЗ-З — розрахунок загального МПЗ Платники податку на прибуток, які є власниками і користувачами сільгоспугідь, за результатами роботи у 2023 році мають рахувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) у окремих додатках МПЗ, які подаються лише з річною декларацією з податку на прибуток. Про те, хто має рахувати МПЗ і як це зробити, поговоримо далі.
  • Додаток ДІЯ: розрахунок податку на операції резидента Дія Сіті — платника ПВК Додаток ДІЯ до рядка 06.3 ДІЯ декларації з податку на прибуток — не старий, він подавався починаючи з декларації за 2022 рік*. Його подають не всі платники й навіть не всі резиденти Дія Сіті, а лише ті з останніх, хто вирішив оподатковуватись на особливих умовах. Тобто хто замість сплати податку на прибуток за звичайними правилами обрав сплату аналога податку на виведений капітал (далі — ПВК). Поговоримо, як заповнити цей додаток при звітуванні за 2023 рік.
  • Додаток ОВ — авансові внески з обмінних пунктів Додаток ОВ до рядка 26 ОВ декларації з податку на прибуток призначений для прибутківців, які провадять діяльність із торгівлі валютними цінностями у готівковій формі. У цьому додатку такі платники розраховують щомісячні суми авансових внесків із пунктів обміну іноземних валют і визначають загальну суму авансових внесків, що сплачена у звітному (податковому) періоді.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі