22.01.2024

Додаток ПН — податок з нерезидентів

У додатку ПН до податкової декларації з податку на прибуток наводять інформацію про податок з доходів нерезидентів із джерелом їх походження з України (податок на репатріацію). Цей додаток розшифровує інформацію, зазначену в рядку 23 ПН прибуткової декларації. Про те, які платники, у яких випадках мають сплачувати податок на репатріацію і подавати додаток ПН до прибуткової декларації, а також щодо деталей заповнення цього додатка — читайте у цьому матеріалі.

Додаток ПН (і декларацію) подають не тільки «прибутківці»!

Відповідно до п.п. 141.4.2 ПКУ при виплаті нерезиденту або уповноваженій ним особі (крім постійного представництва нерезидента в Україні) доходу із джерелом його походження з України сплачувати податок на репатріацію повинні:

резиденти — юридичні особи і ФОП, як загальносистемники, так і єдиноподатники, а також фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність (а от звичайні фізособи, які не є ФОП чи «незалежними професіоналами», податок на репатріацію не утримують — див. БЗ 102.16);

— нерезиденти, які здійснюють господарську діяльність через постійні представництва на території України.

Відповідно до п. 133.1 ПКУ (і згаданого п.п. 141.4.2 ПКУ ) усі перераховані вище особи, включаючи і єдиноподатників (як юросіб, так і ФОП), є платниками податку на прибуток, зокрема при виплаті доходів (прибутків) нерезиденту із джерелом їх походження з України* в порядку, визначеному п. 141.4 ПКУ.