25.01.2024

Неоподатковувані ПДВ операції не включаються в розрахунок критерію 1 млн грн

Останнім часом дедалі частіше з’являються питання, пов’язані з реєстрацією платником ПДВ. Деякі з них не нові і тягнуться роками. На жаль, податківці часто тільки заплутують платника своїми роз’ясненнями. Одне з таких питань — чи треба включати обсяг пільгових постачань у розрахунок критерію 1 млн грн для необхідності реєстрації платником ПДВ. Благо на допомогу приходить суд (постанова ВС від 27.10.2023 у справі № 520/19175/2020). Розглянемо цю справу.

Суть спору

Підприємство проводило операції, звільнені від нарахування ПДВ, а саме: безоплатне передання в держ- або комунвласність об’єктів, які перебувають на балансі одного платника податків і передаються на баланс іншого платника податків, якщо такі операції здійснюються за рішенням КМУ, центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування. Ця пільга передбачена п.п. 197.1.16 ПКУ. Обсяг постачання перевищив 1 млн грн, проте підприємство не подало заяву на реєстрацію платником ПДВ.

Податківці, діючи у фарватері роз’яснень ДПСУ, визнали такі дії неправомірними. Вони вирішили, що підприємство повинне було зареєструватися платником ПДВ, донарахували податкове зобов’язання і застосували штрафні санкції.