№8

Податки & бухоблік, січень, 2024/№ 8 Інші номери журналу ›
  • Трудова доплата у 2024 році Роботодавці зобов’язані виплачувати працівникам заробітну плату не нижче законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати (МЗП). Тож у загальному випадку, якщо зарплата, нарахована працівникові, виявиться меншою за розмір МЗП, бухгалтеру доведеться мати справу з так званою трудовою доплатою. Про те, як її обчислити у 2024 році, й піде мова у цій статті.
  • Сплачуємо податки за третю особу: місія можлива Найчастіше така місія випадає на долю директора/засновника, який сплачує податки за рідне підприємство, що має тимчасові фінансові труднощі*. Однак допомогти платнику податків розквитатися з бюджетом може будь-яка юр- чи фізособа. Головне тут — правильно оформити відносини між ними з юридичної точки зору. І не схибити в технічній частині справи — при заповненні бюджетної платіжки. Про це сьогодні й поговоримо.
  • ПСП на дітей у 2024 році: запитання, відповіді, приклади Податкова соціальна пільга (ПСП) надає можливість зменшити базу оподаткування ПДФО доходу у вигляді зарплати. В результаті ПДФО з такого доходу утримується в меншій сумі, а «на руки» працівник отримує більше. Проте можливість скористатися цією пільгою в останні роки мають переважно працівники з дітьми. Тому в цій статті відповімо на запитання, які виникають у разі застосування ПСП на дітей.
  • Неоподатковувані ПДВ операції не включаються в розрахунок критерію 1 млн грн Останнім часом дедалі частіше з’являються питання, пов’язані з реєстрацією платником ПДВ. Деякі з них не нові і тягнуться роками. На жаль, податківці часто тільки заплутують платника своїми роз’ясненнями. Одне з таких питань — чи треба включати обсяг пільгових постачань у розрахунок критерію 1 млн грн для необхідності реєстрації платником ПДВ. Благо на допомогу приходить суд (постанова ВС від 27.10.2023 у справі № 520/19175/2020). Розглянемо цю справу.
  • Військові облігації: бухоблік і єдиний податок Юридична особа — платник єдиного податку (ЄП) групи 3 за ставкою 5 % має намір придбати військові облігації на вторинному ринку в банку. Як обліковувати придбання та погашення військових облігацій? Чи може здійснювати таку діяльність платник на спрощеній системі оподаткування? Які можливі ризики та як оподатковуватиметься отриманий пасивний дохід у разі дозволеного придбання військових облігацій? Про це зараз і поговоримо.
  • Аванс отримано на спецЄП, а повернуто на ЄП 5 %: що робити? ТОВ зараз є платником єдиного податку за ставкою 5 %. До 01.08.2023 застосовувало спецЄП. У червні 2023 року (тобто в періоді перебування на спецЄП) було отримано аванс від покупця, але послуга під цей аванс не була надана. Замовник зараз просить повернути кошти. Як суму повернення показати в декларації? Яка сума єдиного податку буде до сплати?
  • Зміни до Порядку адміністрування пального/спирту Постанова КМУ від 27.12.2023 № 1380
  • Експортна ПН, складена після 16.01.2023, та штраф за її несвоєчасну реєстрацію Які штрафи застосовуються за несвоєчасну реєстрацію ПН, складених на експорт товарів, що оподатковуються за ставкою ПДВ 0 % (ПН з нульовою сумою ПДВ)? ПН складена після 16.01.2023.
  • Релокація алкогольних напоїв до ресторану в інше місто Читач звернувся із запитанням про можливість перевезення алко-напоїв із непрацюючого ресторану до нового — відкритого у іншому місті. У фірми є ресторан в Одеській області. У жовтні 2021 року його закрили на зимовий період. Але потім почався період воєнний, і за цією адресою ресторан так і не запрацював. Але у ньому на залишку лишилися чимало алкогольних напоїв. Наприкінці 2023 року фірма відкриває ресторан у Києві. Запитання: чи можна цей алкоголь перевезти до Києва? Як оформити таке перевезення? Тут не виникнуть проблеми з акцизними марками? Як це правильно зробити і чи є ще якісь супутні питання?
  • Компенсація зарплати: доходи за 2014 — 2023 рр. виплачено в січні 2024 року Роботодавці, які на один і більше календарних місяців затримують виплату зарплати, зобов’язані розрахувати і виплатити працівникам компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з її несвоєчасною виплатою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі