25.01.2024

Військові облігації: бухоблік і єдиний податок

Юридична особа — платник єдиного податку (ЄП) групи 3 за ставкою 5 % має намір придбати військові облігації на вторинному ринку в банку. Як обліковувати придбання та погашення військових облігацій? Чи може здійснювати таку діяльність платник на спрощеній системі оподаткування? Які можливі ризики та як оподатковуватиметься отриманий пасивний дохід у разі дозволеного придбання військових облігацій? Про це зараз і поговоримо.

Військові облігації — це…

Випуск облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) «Військові облігації» запровадив Кабмін ще на початку війни своєю постановою від 25.02.2022 № 156. Відтак

військові облігації — це різновид ОВДП, які випускає держава під час воєнного стану

А ОВДП — це цінні папери, що розміщуються виключно на внутрішніх ринках капіталу і підтверджують зобов’язання України щодо відшкодування пред’явникам цих облігацій їхньої номінальної вартості з виплатою доходу відповідно до умов розміщення облігацій. Номінальна вартість ОВДП може бути визначена в іноземній валюті (ч. 3 ст. 16 Закону № 3480-IV*).

* Закон України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» від 23.02.2006 № 3480-IV.

Державні облігації України (і, зокрема, ОВДП) належать до боргових цінних паперів (п.п. «б» п.п. 2 ч. 7 ст. 8 Закону № 3480-IV). Існують вони суто в електронній формі (ч. 11 ст. 16 Закону № 3480).