04.03.2024

Замість компенсуючих податкових зобов’язань зробили розподіл ПДВ

Суть ситуації ось у чому: одночасно виробляємо оподатковувані і пільгові товари. Номенклатура собівартості занадто велика і прямим рахунком визнати, яка частина сировини йде на виробництво оподатковуваних, а яка — на виробництво пільгових товарів, складно. Тому розподіляємо вхідний ПДВ (за коефіцієнтом розподілу антиЧВ) не лише за «подвійними придбаннями», але й за сировиною (замість нарахування компенсуючих податкових зобов’язань (ПЗ) з частини матсировини, витраченої на випуск пільгової продукції). Якими можуть бути наслідки?

У чому помилка?

У цьому випадку при випуску одночасно оподатковуваної продукції і пільгової вхідний ПДВ за сировиною для такого виробництва компенсується платником шляхом нарахування розподільчих ПЗ (за п. 199.1 ПКУ), а не компенсуючих (за п.п. «б» п. 198.5 ПКУ).

Причиною послугувала широка номенклатура матвитрат і складнощі в розмежуванні сировини та поділі її на частини: (1) використану для виробництва оподатковуваних товарів і (2) для виробництва пільгових. Тому для компенсації вхідного ПДВ із сировини платником був обраний механізм розподілу ПДВ (з використанням коефіцієнта розподілу антиЧВ).

Розподільчі та компенсуючі ПЗ: коли які?