№19

Податки & бухоблік, березень, 2024/№ 19 Інші номери журналу ›
  • Не відобразили ПДВ-зобов’язання — виправляємо помилку Від помилок не застрахований ніхто. Сьогоднішній номер присвячений виправленню помилок у ПДВ-звітності. При цьому розглянемо як типові ситуації, так і ситуації «з зірочкою». А розпочнемо з ситуації, коли в декларації з ПДВ помилково не відобразили ПДВ-зобов’язання, внаслідок чого занизили показник рядка 18 декларації. Яким чином виправляти цю помилку? Які вона має наслідки?
  • Не застосували пільгу з ПДВ Що якщо на пільгове (звільнене) постачання нарахували 20 % ПДВ. Не застосували ПДВ-пільгу помилково (не знали, що постачання пільгове) або, щоб не зв’язуватися з пільговою операцією, вирішили замаскувати її під оподатковувану. Чим загрожує незастосування ПДВ-пільги і якими можуть бути наслідки? Розбираємося.
  • Неправомірно нарахували ПДВ-зобов’язання за грошима Продали товар бюджетнику. У договорі на постачання зазначено, що оплата буде здійснена з казначейського рахунку. Тож нарахували податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ за датою зарахування коштів на такий рахунок. Однак потім з’ясувалося, що в Єдиному реєстрі розпорядників та одержувачів бюджетних коштів (www.treasury.gov.ua/kaznachejstvo-informuye/yedinij-reyestr-rozporyadnikiv-ta-oderzhuvachiv-byudzhetnih-koshtiv) цього покупця немає. Ось і виходить, на думку податківців, що не можна було застосовувати правило визначення ПЗ «за грошима». З цим і розберемося.
  • Зменшили ПДВ не в тому періоді При коригуванні ПДВ продавцеві важливо правильно визначити період зменшення податкових зобов’язань (ПЗ) — щоб відкоригувати ПЗ у своєму періоді. Але що якщо період зменшення ПЗ визначений неправильно? Наприклад, зменшуючий розрахунок коригування (РК), зареєстрований несвоєчасно, продавець помилково врахував у ПДВ-декларації не того періоду — періоду складання (а не періоду реєстрації) РК. Чим небезпечна ця ситуація? З’ясовуємо.
  • Помилково нарахували самоштраф у рядку 18.1 ПДВ-декларації Виправляли заниження податкових зобов’язань (ПЗ) у ПДВ-декларації за воєнний звітний період і в рядку 18.1 уточнюючого розрахунку (УР) поставили 3 % самоштраф. До чого це може призвести? Чи можна скасувати самоштраф?
  • Замість компенсуючих податкових зобов’язань зробили розподіл ПДВ Суть ситуації ось у чому: одночасно виробляємо оподатковувані і пільгові товари. Номенклатура собівартості занадто велика і прямим рахунком визнати, яка частина сировини йде на виробництво оподатковуваних, а яка — на виробництво пільгових товарів, складно. Тому розподіляємо вхідний ПДВ (за коефіцієнтом розподілу антиЧВ) не лише за «подвійними придбаннями», але й за сировиною (замість нарахування компенсуючих податкових зобов’язань (ПЗ) з частини матсировини, витраченої на випуск пільгової продукції). Якими можуть бути наслідки?
  • Не відкоригували компенсуючі податкові зобов’язання Загальновідомо, що при використанні товарів (послуг) у неоподатковуваній або негосподарській діяльності платник повинен нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання (п. 198.5 ПКУ). Але в деяких випадках їх надалі треба коригувати. І ось про це багато платників забувають.
  • Одиниця виміру «грн»: як складати розрахунок коригування У тому випадку, коли одиницю виміру постачання складно визначити, бухгалтери при складанні податкової накладної іноді вдаються до такої одиниці виміру, як «грн». З одного боку, це досить зручно, з іншого, може спричинити низку помилкових дій, які здатні призвести, як мінімум, до втрати податкового кредиту покупцем. Давайте обговоримо одну доволі поширену помилку, яка ґрунтована на помилковому припущенні, що гр. 6 «Кількість (об’єм, обсяг)» податкової накладної з «грн» завжди має дорівнювати «1».
  • Незареєстрована ПН не відображена в таблиці 1.1 додатка Д1 У декларації з ПДВ були відображені податкові зобов’язання, за якими на дату подання декларації не була зареєстрована податкова накладна (ПН). Але цю незареєстровану ПН не показали в таблиці 1.1 додатка Д1. Які будуть наслідки? Чи потрібно це виправляти?
  • Списали «безнадійну» кредиторку за отриманими авансами і зменшили ПДВ-зобов’язання Продавець так і не поставив (не відвантажив) товари у рахунок отриманої від покупця-кредитора передоплати. Визнав таку товарну кредиторську заборгованість безнадійною внаслідок «спливу» строку позовної давності, списав її з балансу і зменшив раніше нараховану на дату надходження авансу від покупця на рахунок у банку суму податкового зобов’язання (ПЗ) з ПДВ. Що не так? Давайте з’ясуємо.
  • Що буде у березні 2024 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі