11.03.2024

Гарантії гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті

Резиденти Дія Сіті можуть використовувати працю фізичних осіб не лише на підставі трудових договорів, а й шляхом укладення гіг-контрактів. При цьому права та гарантії, передбачені законодавством для гіг-спеціалістів, відрізняються від трудових прав та гарантій працівників. Які ж «плюшки» зобов’язані надавати резиденти Дія Сіті своїм гіг-спеціалістам? Про це наша подальша розмова.

Давайте спершу згадаємо, що таке гіг-контракт. Визначення знаходимо у п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-ІХ (далі — Закон № 1667). Це цивільно-правовий договір (далі — ЦПД), за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника. У свою чергу, резидент Дія Сіті зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги та забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт (надання послуг), а також соціальні гарантії, передбачені розд. V Закону № 1667.

Про які соціальні гарантії йдеться? З наведеного визначення гіг-контракту випливає, що для гіг-спеціалістів вони встановлені не КЗпП, а розд. V Закону № 1667. Це й зрозуміло, адже відносини за гіг-контрактом є не трудовими, а цивільно-правовими. Давайте подивимося, яких же гарантій резидент Дія Сіті повинен дотримуватися.

Час роботи та відпочинку

Гіг-контрактом або внутрішніми документами резидента Дія Сіті можуть визначатися час виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціаліста та час його відпочинку (див. ч. 1 ст. 20 Закону № 1667).

При цьому сторони гіг-контракту можуть погодити кількість годин на день та/або на тиждень для виконання гіг-спеціалістом робіт (надання послуг). Однак майте на увазі, що