№21

Податки & бухоблік, березень, 2024/№ 21 Інші номери журналу ›
  • Вимоги-критерії Дія Сіті Оскільки ми живемо в час ІТ-технологій, то робота багатьох підприємств зараз прямо чи опосередковано пов’язана з ІТ-галуззю. На жаль, початок застосування спеціального режиму оподаткування Дія Сіті припав на початок повномасштабної війни. Але економіка працює, і особливо її ІТ-галузь, і цей режим продовжує ДІЯти вже більше ніж два роки… Тож на численні прохання читачів цей тематичний випуск ми вирішили присвятити різним аспектам застосування податкового режиму Дія Сіті. Мета цієї стартової публікації — нагадати читачам вимоги-критерії, встановлені для юридичних осіб, які бажають стати резидентами Дія Сіті, та заходи контролю за їх дотриманням, який дозволить юрособі й надалі утримуватись у цій «іпостасі».
  • Дія Сіті: визначаємо середньооблікову кількість спеціалістів та середню місячну винагороду Вимоги до резидента Дія Сіті перелічені в ст. 5 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-IX (далі — Закон № 1667). Є серед них дві, від виконання яких залежить не тільки право залишитися резидентом Дія Сіті, а й можливість застосування пільг в оподаткуванні доходів спеціалістів резидента Дія Сіті. Це (1) середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів і (2) розмір їх середньої місячної винагороди. Розбираємося, як визначити ці показники.
  • Особливості подання ІТ-звітності у 2024 році Якщо ІТ-компанія стала резидентом Дія Сіті, то має не тільки дотримуватися протягом усього періоду резидентства певних критеріїв, а й подавати Мінцифри ІТ-звітність. Про те, що це за звітність та коли її слід подавати, і поговоримо далі.
  • Податок на виведений капітал: чи все так добре? ІТ-компанії, які стали резидентами Дія Сіті, можуть бути тільки платниками податку на прибуток. Водночас їм дано вправо вибору — сплачувати податок на прибуток за загальними правилами чи за особливими, тобто обрати так званий податок на виведений капітал (ПнВК). Звичайно, більшість резидентів Дія Сіті бажають обрати саме ПнВК. Але чи є ПнВК таким благом, як здається на перший погляд, з’ясуємо зараз.
  • Резидент Дія Сіті — звичайний платник податку на прибуток і операції зі спрощенцями Резиденти Дія Сіті можуть не тільки обрати для сплати податок на виведений капітал, а й бути платником податку на прибуток на загальних підставах. Причому для всіх резидентів Дія Сіті встановлено обмеження на операції з платниками єдиного податку. Про те, як оподатковувати операції зі спрощенцями резидентам Дія Сіті — платникам податку на прибуток на загальних підставах, читайте далі.
  • Гарантії гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті Резиденти Дія Сіті можуть використовувати працю фізичних осіб не лише на підставі трудових договорів, а й шляхом укладення гіг-контрактів. При цьому права та гарантії, передбачені законодавством для гіг-спеціалістів, відрізняються від трудових прав та гарантій працівників. Які ж «плюшки» зобов’язані надавати резиденти Дія Сіті своїм гіг-спеціалістам? Про це наша подальша розмова.
  • ЄСВ-пільги для резидента Дія Сіті Статус резидента Дія Сіті дає юрособі певні пільги. Одна з них стосується нарахування ЄСВ. Розглянемо, за виконання яких вимог та в якому розмірі резидент Дія Сіті сплачує ЄСВ з доходів, що нараховує своїм спеціалістам, а саме найманим працівникам на підставі трудових договорів (контрактів) та гіг-спеціалістам на підставі гіг-контрактів.
  • Резидент Дія Сіті та ПДФО/ВЗ: які пільги дає статус? Для провадження господарської діяльності резидент Дія Сіті може залучати необхідних спеціалістів — працівників на підставі трудових договорів (контрактів) та гіг-спеціалістів — на підставі гіг-контрактів. Розглянемо особливості оподаткування доходів, що нараховуються/надаються таким особам резидентами Дія Сіті.
  • Якщо резидент Дія Сіті не відповідає ПДФО/ЄСВ-вимогам Законодавець встановив для резидентів Дія Сіті вимоги, за виконання яких вони матимуть певні преференції в питаннях оподаткування доходів працівників та гіг-спеціалістів. Про такі вимоги та пільги ми розповідали в статтях «ЄСВ-пільги для резидента Дія Сіті» та «Резидент Дія Сіті та ПДФО/ВЗ: які пільги дає статус?» // «Податки & бухоблік», 2024, № 21. Настав час поговорити про ситуацію, коли є невідповідність ЄСВ- та ПДФО-вимогам.
  • Стартап: проблеми оподаткування У цьому матеріалі розглянемо податкові наслідки ситуацій, коли стартап-резидент Дія Сіті не витримує відповідні вимоги-критерії за підсумками конкретних місяців. І заразом поміркуємо, чи так вже привабливо бути Дія Сіті-стартапом…
  • Гіг-спеціалісти: популярні питання Будь-який бухгалтер резидента Дія Сіті знає, як багато виникає питань, пов’язаних із залученням до виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістів на підставі укладених гіг-контрактів. Що ж, сьогодні ми відповімо на найпопулярніші з них.
  • Резидентство в Дія Сіті для не ІТ-компаній: хто може набути статусу? Спеціальний правовий і податковий режим Дія Сіті зі своїм сприятливим оподаткуванням та іншими привілеями доступний не лише для представників ІТ-галузі. Його можуть обрати й компанії, чиї види діяльності не надто пов’язані з ІТ-сферою. Тож давайте зараз розберемося, про які саме види діяльності йдеться і хто ще, крім власне ІТ-компаній, може стати резидентом Дія Сіті.
  • Оподаткування резидентів Дія Сіті Довідково наводимо у таблиці стислу інформацію щодо оподаткування резидентів Дія Сіті, включаючи виплати залученим працівникам, гіг-спеціалістам та стороннім фізособам.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі