18.03.2024

Штрафну різницю відобразили не в тому періоді

Підприємство — платник податку на прибуток отримало від податківців податкове повідомлення-рішення (ППР) з нарахованим штрафом за порушення податкового законодавства і відразу сплатило суму штрафу у бюджет. На суму штрафу, відображеного у такому ППР, підприємство-високодохідник збільшило фінрезультат до оподаткування через різницю згідно з п.п. 140.5.11 ПКУ у періоді, коли ППР стало узгодженим, а от витрати відобразило в періоді отримання ППР. Чи правильно зробило підприємство і якщо ні, то які наслідки таких дій?

Штрафна різниця

Загальні вимоги. Якщо підприємству — платнику податку на прибуток, яке застосовує податкові різниці (тобто є високодохідником або малодохідником-добровольцем) податківці при перевірці нараховують штрафні санкції, то в його податковоприбутковому обліку виникатиме штрафна податкова різниця (п.п. 140.5.11 ПКУ).

Відповідно до цієї різниці

платник податку на прибуток має збільшити свій фінрезультат на суму штрафів і пені, нарахованих контролюючими органами та іншими органами держвлади за порушення вимог законодавства