21.03.2024

Реєструємося платником ПДВ із запізненням: наслідки

Суб’єкт господарювання досяг за останні 12 календарних місяців обсягів оподатковуваних операцій в 1 млн грн, але запізнився з обов’язковою реєстрацією платника ПДВ. Які наслідки?

Коли виникає обов’язок зареєструватися платником ПДВ

За загальним правилом особа має зареєструватися платником ПДВ, якщо

обсяг оподатковуваних операцій з постачання за останні 12 календарних місяців сукупно перевищив 1 млн гривень (без урахування ПДВ)

Як визначається період 12 місяців та які операції включаються до підрахунку 1 млн грн — зможете детально з’ясувати за допомогою статті «1 млн для ПДВ-реєстрації: як порахувати? // «Податки & бухоблік», 2023, № 12.

Щодо платників єдиного податку (ЄП), то поки вони перебувають на ЄП за ставкою 5 %, вони можуть не турбуватися про реєстрацію платником ПДВ — незалежно від обсягів оподатковуваних операцій з постачання за останні 12 календарних місяців.

Але як тільки з ЄП 5 % вони переходять на загальну систему, ситуація змінюється. Обсяг оподатковуваних операцій за останні (попередні) 12 календарних місяців стає для них актуальним. При цьому у підрахунок 12 місяців потрапляє і період роботи на ЄП*. І якщо є факт перевищення, то і ПДВ-реєстрація є обов’язковою.

* Єдине, слід урахувати, що постачання, здійснені в період спецЄП (тобто ЄП 2 %), у підрахунку 1-мільйонного порога не враховуються. Адже операції, здійснені платниками спецЄП, вважаються такими, які не є об’єктом оподаткування ПДВ (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). А необ’єктні постачання не включають у реєстраційний мільйон.