25.03.2024

Якщо продав (обміняв) щось рухоме чи нерухоме: декларуємо дохід

Ви продали квартиру чи машину або інше рухоме/нерухоме майно й не знаєте, чи потрібно декларувати доходи за таким правочином? За яких умов з’являється цей обов’язок? А якщо потрібно декларувати, то як правильно внести відомості про отримані доходи до декларації? Відповіді на перелічені запитання ви знайдете в цій статті.

Продаж (обмін) нерухомого

Продаж. Дохід від продажу об’єкта нерухомості, неподільного об’єкта незавершеного будівництва / майбутнього об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче:

— оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої модулем електронного визначення оціночної вартості Єдиної бази даних звітів про оцінку, або

— ринкової вартості такого об’єкта, визначеної суб’єктом оціночної діяльності (оцінювачем) та зазначеної у звіті про оцінку, зареєстрованому в Єдиній базі даних звітів про оцінку.

Це вимога п. 172.3 ПКУ. При цьому під продажем розуміється будь-який перехід права власності або будь-яких інших аналогічних прав на об’єкти нерухомості, неподільний об’єкт незавершеного будівництва / майбутній об’єкт нерухомості, подільний об’єкт незавершеного будівництва, крім їх успадкування та дарування (п. 172.8 ПКУ).

Порядок оподаткування доходу від продажу об’єктів нерухомості, майбутнього об’єкта нерухомості, об’єктів незавершеного будівництва фізособою-резидентом (крім операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті) наведемо в табл. 1.

Таблиця 1. Оподаткування операцій з продажу нерухомості, майбутнього об’єкта нерухомості, об’єктів незавершеного будівництва фізособою-резидентом