12.06.2025

Додавання алкоголю до страв та напоїв: ліцензія та інші проблеми

До нас звернулись читачі із запитанням: чи потрібно, починаючи з цього року, при додаванні бренді, рому, лікерів тощо у каву, гарячий шоколад, чай придбавати ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями?.. Занепокоєння у читачів викликав матеріал, розміщений на сайті Державної регуляторної служби (ДРС)*. Давайте разом поглянемо, чи відбулися зараз якісь зміни у цьому питанні?

* www.drs.gov.ua/press-room/drs-pidgotuvala-pokrokovu-instruktsiyu-z-vidkryttya-kav-yarni-prostymy-slovamy-pro-skladne/

Історія питання

Ліберальний підхід. Нагадаємо, що за часів дії Закону № 481** до цієї проблеми податківці ставились вельми коректно. Вони регулярно надавали нормальні роз’яснення. Зокрема, в Базі знань десь протягом 9 — 10 років були розміщені консультації (останню з них, яка діяла до 01.01.2025, див. у БЗ 113.03) з відповідями на запитання: «Чи потрібна ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями СГ, який здійснює діяльність у ресторанному господарстві та використовує для виробництва фірмових страв, кулінарних виробів алкогольні напої або при додаванні таких напоїв у каву, чай, шоколад?».

** Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.95 № 481/95-ВР.

Відповіді фіскалів стабільно були заперечними, тобто ліберальними.

Застереження. Однак при цьому робилися і застереження:

— ліцензія не потрібна за умови додержання технологічних режимів виробництва такої продукції, визначених нормативною документацією;

— всі місця зберігання алкогольних напоїв, які використовуються у виробництві такої продукції, повинні бути внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання