10.03.2025

Оприбутковуємо виручку відокремленого підрозділу правильно

Підприємство має мережу роздрібних магазинів. Режим роботи адміністрації підприємства і магазинів не збігається: бухгалтерія з касою працює до 18:00 за п’ятиденним робочим графіком, а магазини — щодня до 20:00. Як у такому разі оприбуткувати торговельну виручку?

Перша наша порада — для відчайдухів. ☺ Не думайте ні про що, не переймайтесь нічим, робіть усе, як на душу лягає, — вам за це все одно нічого не буде. Чому? Бо драконівських штрафів (п’ятикратних, двократних — пам’ятаєте?) за готівкові порушення давно вже немає! Залишились, щоправда, деякі адміністративні штрафи (всі подробиці — в статті «Касові порушення: коли боятися штрафів, а коли — ні?» // «Податки & бухоблік», 2025, № 20), однак це майже ніщо порівняно з тим, у яку халепу з касою можна було вскочити раніше…

Ви, звісно, зрозуміли, що така порада — це жарт, але в кожному жарті лише частка жарту, решта — правда. Те, що немає касових штрафів, — чистісінька правда. Те, що касу можна вести абияк, а готівку оприбутковувати на око — ні. Все треба робити правильно! Розповімо далі, як саме.

Магазини — відокремлені підрозділи

За визначенням, наведеним у п.п. 2 п. 3 Положення № 148*, відокремлені підрозділи — це:

1) філії, представництва, відділення, що наділяються частиною майна господарських організацій,

та

2) інші структурні підрозділи (стаціонарні або пересувні), де реалізуються товари, надаються послуги та здійснюються розрахункові операції.