24.07.2008

Як враховується одноразова винагорода для оплати щорічної відпустки

Відповідь на запитання

Як враховується одноразова винагорода для оплати щорічної відпустки

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Працівника прийнято на роботу 23 червня 2007 року. У січні 2008 року йому нараховано винагороду за підсумками роботи за 2007 рік у розмірі 1500 грн. З 5 травня 2008 року працівнику надається щорічна відпустка.

Як ураховується в наведеному випадку одноразова винагорода при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки?

(м. Харків)

 

Відповідно до пункту 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), одноразова винагорода за підсумками роботи за рік ураховується при обчисленні середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження шляхом додавання до кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік.

Пунктом 2 Порядку

визначено, що у випадку, коли працівник пропрацював на підприємстві, в установі, організації менше року, розрахунковим періодом для оплати часу щорічних відпусток буде фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка.

У цьому випадку винагорода за підсумками роботи за рік при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток не буде враховуватись усією сумою, а

враховуватиметься в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді.

У нашому випадку розрахунковим періодом буде липень 2007 року — квітень 2008 року.

У січні 2008 року було виплачено винагороду за підсумками роботи за 2007 рік у сумі 1500 грн.

Сума винагороди за підсумками роботи за 2007 рік, яка має враховуватись при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки, яка надається у травні поточного року, становитиме:

1500 грн. : 12 х 10 = 1250 грн.