22.04.2010

Надбавка за кураторство

Відповідь на запитання

Надбавка за кураторство

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Чи встановлюється викладачу (старшому викладачу) кафедри вищого навчального закладу ІV рівня акредитації надбавка за кураторство?

(м. Дніпропетровськ)

 

Перш за все слід зазначити, що у вищих навчальних закладах навантаження викладача складається не лише з його безпосередніх викладацьких (навчальних) годин, а й з годин його методичної, наукової та організаційної роботи.

Умови оплати праці працівників вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації визначені

постановою Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298, наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557, а також наказом Міністерства освіти України «Про затвердження Інструкції про оплату праці та розміри ставок заробітної плати професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів» від 02.04.93 р. № 90 (яка застосовується в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним зазначеним наказом МОН України № 557).

Вищезазначеними нормативно-правовими актами встановлення викладачам вищих навчальних закладів

надбавки саме за кураторство не передбачено.

Проте згідно із вказаними документами працівникам, у тому числі й викладачам вищих навчальних закладів, можуть бути встановлені надбавки у розмірі до 50 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання), за складність і напруженість у роботі. Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 відсотків посадового окладу. Але таке обмеження не поширюється на працівників національних закладів (установ). У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи та порушень трудової дисципліни зазначені надбавки скасовуються або зменшуються.