25.03.2010

Прийняття на роботу на місце працівниці, в якої народилася дитина

Відповідь на запитання

П

рийняття на роботу на місце працівниці, в якої народилася дитина

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Яким чином слід прийняти працівника на місце жінки після народження в неї дитини? Як відбувається її повернення з відпустки для догляду за дитиною, якщо на її місце було прийнято іншого працівника?

(м. Харків)

 

Чинне трудове законодавство не встановлює окремих правил прийому на роботу працівника саме на місце іншого працівника після народження в нього дитини. Проте відповідно до

ст. 23 Кодексу законів про працю України трудовий договір може бути укладеним на певний строк, установлений за згодою сторін, якщо трудовий договір не може бути укладений на невизначений термін. На практиці такі договори укладаються на термін до дня фактичного виходу на роботу основного працівника, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею визначеного віку.

Згідно з

ч. 3 ст. 2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) право на відпустку забезпечується гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості зі збереженням на її період місця роботи (посади). У ст. 4 Закону № 504 зазначені види відпусток, до числа яких належить і відпустка для догляду за дитиною.

Таким чином, до дня повернення з відпустки основного працівника термін договору працівника, що займає його місце, повинен закінчитися.

Одночасно з цим законодавством передбачено, що працівник може вийти з відпустки для догляду за дитиною раніше, тому це доцільно обговорити у строковому договорі з тимчасовим працівником.