10.03.2011

Виплати головному лікарю

Відповідь на запитання

Виплати головному лікарю

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

Головний лікар за роботу за спеціальністю у межах робочого часу за основною посадою отримує виплату в розмірі 25 % посадового окладу.

Чи має він право одночасно отримувати ще й надбавку за напруженість у роботі в розмірі до 50 % посадового окладу (тарифної ставки)?

(м. Харків)

 

Відповідно до

п.п. 3.1.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці), керівникам закладів охорони здоров’я і установ соціального захисту населення — лікарям та їх заступникам — лікарям дозволяється вести в закладах, установах, у штаті яких вони є, роботу за спеціальністю у межах робочого часу за основною посадою з виплатою їм до 25 % посадового окладу лікаря відповідної спеціальності.

Крім того, відповідно до

п.п. 4.4 Умов оплати праці працівникам може установлюватися надбавки за напруженість у роботі в розмірі до 50 % посадового окладу (тарифної ставки).

Згідно з

п. 1.7 Умов оплати праці преміювання керівників закладів охорони здоров’я та їх заступників, встановлення їм надбавок та доплат до посадових окладів, надання матеріальної допомоги здійснюються за рішенням органу вищого рівня у межах наявних коштів на оплату праці.

Тобто передбачені

Умовами оплати праці надбавки та доплати (у тому числі й в п.п. 3.1.3 та п. 4.4) встановлюються керівнику закладу охорони здоров’я та його заступникам за рішенням органу вищого рівня в межах наявних коштів на оплату праці.

Що треба розуміти під визначенням «напруженість у роботі» в

Умовах оплати праці не зазначено. Але в п.п. 3.7.2 Гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 27.12.2001 р. № 528, наведено визначення «напруженість праці», зокрема: це характеристика трудового процесу, що відображає навантаження переважно на центральну нервову систему, органи чуттів, емоційну сферу працівника. До факторів, що характеризують напруженість праці, належать: інтелектуальні, сенсорні, емоційні навантаження, ступінь монотонності навантажень, режим роботи.

Таким чином, зазначені виплати передбачені

Умовами оплати праці та за своєю сутністю і характером не залежать одна від іншої.

Тому, якщо головному лікарю провадиться доплата до посадового окладу за роботу за спеціальністю у межах робочого часу за основною посадою, йому одночасно може встановлюватися надбавка за складність, напруженість у роботі. Але слід мати на увазі, що обов’язковою умовою для її встановлення є погодження з органом вищого рівня.