26.04.2012

Нарахування надбавки за почесне звання «Заслужений працівник освіти України»

Відповідь на запитання

Нарахування надбавки за почесне звання «Заслужений працівник освіти України»

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

Методист позашкільного навчального закладу має почесне звання «Заслужений працівник освіти України». Крім своєї основної роботи, він у цьому самому навчальному закладі здійснює викладацьку діяльність у гуртку. Як має йому нараховуватися надбавка за таке почесне звання: виходячи тільки з посадового окладу методиста або й з урахуванням оплати праці за години педагогічного навантаження?

(м. Харків)

 

На сьогодні оплата праці педагогічних та науково-педагогічних працівників здійснюється на підставі постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 та наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Згідно із зазначеними нормативно-правовими актами за почесні звання «Заслужений» працівник України, СРСР, союзних республік СРСР встановлюється надбавка в розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Така надбавка встановлюється працівникам, якщо їх діяльність за профілем збігається з наявним почесним званням. Відповідність почесного звання профілю діяльності працівника на займаній посаді визначається керівником навчального закладу.

Відповідно до Положення про почесні звання України, затвердженого Указом Президента України від 29.06.2001 р. № 476/2001 (далі — Положення № 476), в галузі освіти передбачені 3 почесних звання: «Народний вчитель України», «Заслужений вчитель України» та «Заслужений працівник освіти України».

Звертаємо увагу на те, що відповідно до Положення № 476 почесні звання присвоюються за особисті заслуги перед державою громадянам, які працюють у відповідній галузі та мають високі трудові досягнення і професійну майстерність. Зокрема, почесне звання «Заслужений працівник освіти України» присвоюється організаторам освіти, працівникам органів управління освітою і навчальних закладів, педагогічним (у тому числі й методистам, вчителям, керівникам гуртків), науково-педагогічним працівникам навчальних закладів за значні досягнення в розвитку освіти, успіхи у професійній діяльності, підготовку висококваліфікованих кадрів. Отже, почесні звання присвоюються не за конкретно виконану роботу, а в цілому за діяльність особи.

Крім того, слід зауважити: зазначеними нормативно-правовими актами не передбачено, що встановлення надбавки за почесне звання має здійснюватись лише за так званим основним напрямком діяльності особи.

Тепер щодо ситуації, наведеної у запитанні. Відповідно до п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, особа, яка обіймає посаду методиста позашкільного навчального закладу та отримує за це повний посадовий оклад (ставку), може вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями у цьому самому закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин на день (12 годин на тиждень, 480 годин на рік).

Отже, у випадку, який розглядається, якщо за основною посадою такий методист позашкільного навчального закладу отримує надбавку за почесне звання «Заслужений працівник освіти України», то за здійснення ним викладацької діяльності як керівник гуртка в цьому самому навчальному закладі (480 годин на рік) він також має право отримувати таку надбавку.