09.02.2012

Матеріальна допомога спеціалісту сільської ради

Відповідь на запитання

Матеріальна допомога спеціалісту сільської ради

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці, начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства соціальної політики України

 

Чи має право спеціаліст II категорії сільської ради на одержання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та в якому розмірі?

(с. Кардашівка, Охтирський р-н, Сумська обл.)

 

Відповідно до п.п. 3 п. 2 постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268) керівники апаратів сільських рад мають право у межах затвердженого фонду оплати праці надавати працівникам матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Зазначимо, що згідно зі ст. 14 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» вiд 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон № 2493) посада спеціаліста виконавчого органу сільської ради віднесена до сьомої категорії посад в органах місцевого самоврядування. Отже, особа, що обіймає таку посаду, є посадовою особою місцевого самоврядування.

Згідно з ст. 21 Закону № 2493 допомога для оздоровлення при наданні щорічної відпустки посадовим особам місцевого самоврядування у розмірі посадового окладу є обов’язковою виплатою. У разі наявності коштів та в межах затвердженого фонду оплати праці може виплачуватись у розмірі більшому, ніж посадовий оклад. Але з урахуванням вимог постанови № 268 її розмір не повинен перевищувати середньомісячної заробітної плати працівника.

Що стосується матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань , то вона може бути надана спеціалісту II категорії сільської ради в межах установленого фонду оплати праці. Зазначимо, що її розмір не повинен перевищувати середньомісячну заробітну плату такого працівника.

Виходячи з обставин, викладених працівником у заяві про надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, керівником відповідного органу приймається рішення про її надання. Порядок виплати цієї допомоги та обставини, за яких вона надається, доцільно визначити в колективному договорі.