08.11.2012

Оплата періоду перебування працівника у відрядженні

Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПЕРІОДУ ПЕРЕБУВАННЯ ПРАЦІВНИКА У ВІДРЯДЖЕННІ

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу з питань оплати праці Міністерства соціальної політики України

 

Чи включаються до денного заробітку для порівняння його із середньоденним, розрахованим відповідно до Порядку № 100, разові премії, матеріальна допомога на оздоровлення та матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань при розрахунку оплати періоду перебування працівника у відрядженні?

(Чернігівська обл.)

 

Нагадаємо: з 13.05.2011 р. оновлена редакція ст. 121 КЗпП передбачає, що працівникам, яких направлено у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижче середнього заробітку, розрахованого згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Для оплати періоду перебування у відрядженні необхідно визначити денний заробіток у місяці, в якому працівник перебував у відрядженні, та порівняти його із середньоденним, розрахованим на підставі цього Порядку.

Денний заробіток розраховується виходячи із зарплати працівника та кількості робочих днів за нормою робочого часу в місяці перебування у відрядженні. При цьому розрахунок необхідно здійснювати виходячи з повністю відпрацьованого місяця. Це має значення, якщо в місяці перебування у відрядженні працівник робочі дні відпрацював не повністю (наприклад, коли працівник частину місяця перебував у відпустці або на лікарняному).

До денного заробітку працівника включаються всі елементи заробітної плати, які працівник отримує згідно з умовами трудового, колективного договору в місяці, в якому він перебуває у відрядженні: оклад, доплати, надбавки, премії, що не мають разового характеру, індексація тощо.

Це означає, що при розрахунку денного заробітку разові премії, матеріальна допомога на оздоровлення та матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань, нараховані в місяці перебування у відрядженні, не враховуються.