11.12.2014

Відображаємо відпустку до 3 років у ЄСВ-звіті

Жінка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Не перериваючи таку відпустку, з 24.11.2014 р. вона вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу. Як заповнити Звіт № Д4 у цьому випадку?

При заповненні Звіту за формою № Д4 необхідно керуватися Порядком формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженим наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 р. № 454.

Період відпустки для догляду за дитиною до 3 років відображають у таблиці 5 Звіту за формою № Д4. А саме у графі 11 зазначається дата початку та закінчення такої відпустки (у звітах за відповідні місяці, на які припадають ці дати). Для таких осіб передбачено особливе кодування: у графі 7 «Категорія особи» вказують «6» — «особи, яким надано відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку».

У зв’язку з тим що при виході на роботу жінки на умовах неповного робочого часу зазначена відпустка не переривається, тобто немає факту її закінчення, таблицю 5 не заповнюємо.

Таблиця 6 Звіту за формою № Д4 призначена для формування страхувальником у розрізі кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої йому заробітної плати (доходу) у звітному місяці.

Оскільки жінка вийшла на роботу і їй була нарахована заробітна плата за відпрацьований робочий час, на таку працівницю необхідно заповнити таблицю 6 Звіту за формою № Д4. Її заповнюємо в загальному порядку: зазначаємо місяць, за який нараховується зарплата (графа 11); суми нарахованої зарплати (графи 17, 18) та утриманого ЄСВ (графа 19). Також зазначаємо у графі 15 загальну кількість календарних днів у звітному місяці, оскільки при перебуванні працівниці у відпустці для догляду за дитиною до 3 років вона продовжує перебувати у трудових відносинах з роботодавцем усі календарні дні місяця впродовж усього періоду перебування в такій відпустці*.

* Таку саму думку висловили й ми (див. статтю «Відпустка для догляду за дитиною до 3 років: що змінилося для працюючої жінки» // «ОП», 2014, № 16, с. 15). — Прим.ред.

Припустимо, що сума зарплати за фактично відпрацьовані дні листопада 2014 року склала 451,50 грн. Приклад заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за листопад 2014 року наведемо нижче.