24.07.2014

Викладач приймає іспити у «потенційних» спеціалістів та магістрів: як оплатити його працю

Особи, які вступають на навчання до вищих навчальних закладів ІІІ — ІV рівнів акредитації для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста або магістра, складають іспити. Як оплатити час роботи викладачів, залучених до приймання таких іспитів?

Спочатку відзначимо, що оплату праці педагогічних та науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів здійснюють відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557), а також Інструкції про оплату праці та розміри ставок заробітної плати професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 02.04.93 р. № 90 (далі — Інструкція № 90). Зауважимо, що Інструкцію № 90 застосовують у частині, що не суперечить чинному законодавству.

Для оплати праці працівникам за приймання вступних іспитів абітурієнтів застосовують ставки погодинної оплати праці (п. 17 Інструкції № 90). Підкреслимо: особа, яка готується вступити до вищого навчального закладу (без обмеження віку чи вже раніше отриманого освітньо-кваліфікаційного рівня), є абітурієнтом. Отже, особи, які вступають на навчання до вищого навчального закладу для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста або магістра, також є абітурієнтами.

Виходить, що у ситуації, викладеній у запитанні, також слід застосовувати п. 17 Інструкції № 90. Але ставки погодинної оплати праці беруть для контингенту студентів вищих навчальних закладів ІІІ — ІV рівнів акредитації, які наведені у додатку 16 до наказу № 557.

При цьому можливі дві ситуації. Працівникам закладів, установ та організацій, які не є штатними працівниками вищого навчального закладу та залучаються до приймання вступних іспитів іззовні, оплату праці здійснюйте за ставками погодинної оплати праці, що передбачені для контингенту студентів вищих навчальних закладів III — ІV рівнів акредитації.

Науково-педагогічні ж працівники, які є працівниками вищого навчального закладу та були залучені до прийому вступних іспитів у цьому ж навчальному закладі, за цей час отримують заробітну плату, яка встановлена їм штатним розписом навчального закладу.