23.10.2014

Чи може сільський стоматолог розраховувати на надбавку за безперервну роботу

Раніше лікарі-стоматологи та зубні лікарі працювали в амбулаторіях та дільничних лікарнях сільської місцевості й отримували надбавку за тривалість безперервної праці. Але після реформування первинної медичної допомоги лікарів-стоматологів та зубних лікарів переведено до штату поліклінічних підрозділів центральної районної лікарні із залишенням їх місць роботи в сільській місцевості. При цьому виплату надбавки за тривалість безперервної роботи припинено. Чи правомірно це?

Так, правомірно.

Надбавка за тривалість безперервної роботи виплачується медичним працівникам за переліком закладів та посад, наведеним у п.п. 4.1.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519. Цим підпунктом передбачені дільничні лікарні, амбулаторії, у тому числі лінійні на залізничному транспорті та ті, що увійшли до складу центрів первинної медико-санітарної допомоги (далі — ЦПМСД) або до центральних районних, районних та міських лікарень, що розташовані в сільській місцевості, а також самостійні амбулаторії сімейної медицини. Як бачимо, стоматологічні поліклініки та кабінети центральної районної лікарні (далі — ЦРЛ) цим переліком не передбачені.

У результаті проведеного реформування первинної медико-санітарної допомоги, амбулаторії та дільничні лікарні увійшли до складу ЦПМСД, штати яких затверджено наказом МОЗ «Про затвердження примірних штатних нормативів центру первинної медичної (медико-санітарної) допомоги» від 23.02.2012 р. № 129*. За цим наказом посади лікарів-стоматологів та зубних лікарів у штаті зазначених центрів не передбачені, оскільки вони не ввійшли до переліку посад лікарів, які надають первинну медичну допомогу.

* Нагадаємо, що з 01.01.2015 р. запрацюють нові штатні нормативи для ЦПМСД, затверджені наказом МОЗ від 21.08.2014 р. № 585.Про це ми інформували в «ОП», 2014, № 17, с. 3. — Прим. ред.

Але з метою забезпечення надання стоматологічної допомоги мешканцям сільської місцевості лікарі-стоматологи та зубні лікарі були зараховані до стоматологічних поліклінік та кабінетів ЦРЛ із залишенням їх місць роботи у сільській місцевості. Для цього ЦРЛ орендує приміщення в амбулаторіях, що увійшли до складу ЦПМСД.

Зробимо висновок: лікарі-стоматологи та зубні лікарі, які раніше працювали в сільських амбулаторіях та дільничних лікарнях і отримували надбавку за тривалість безперервної роботи, після реформування та зарахування у штат стоматологічних поліклінік або кабінетів у складі ЦРЛ, втратили право на надбавку за тривалість безперервної роботи.