11.09.2014

Установлюємо тарифний розряд методисту позашкільного закладу

У 2012 році до позашкільного навчального закладу прийнятий методист, який на той час мав освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра (спеціальність педагогічного напрямку). Йому був установлений 8-й тарифний розряд. У червні 2014 року такий працівник отримав диплом магістра з педагогічної спеціальності. Чи можна йому установити 10-й тарифний розряд?

Установлення тарифного розряду — тема популярна. Через що? Приймаються нові працівники, «бувалі» удосконалюються — до кожної ситуації треба знайти індивідуальний підхід та установити тарифний розряд за знаннями і заслугами. Та не все так просто, адже такі дії обов’язково «крокують» правовим полем. Ситуація читача якраз із цієї категорії.

Для відповіді на його запитання поглянемо на 2012 рік — рік укладання з методистом трудового договору. На той час він мав освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра, тобто базову вищу освіту (ч. 2 ст. 8 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III). Але прийняти на посаду методиста позашкільного навчального закладу (навіть як спеціаліста без категорії) можна лише особу, що має повну вищу педагогічну освіту, про здобуття якої свідчить диплом спеціаліста або магістра. При цьому вимоги до стажу роботи відсутні.

Такі кваліфікаційні вимоги до методиста позашкільного закладу представлені у додатку до наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 01.06.2013 р. № 665 (далі — наказ № 665). У 2012 році такі вимоги містилися в іншому документі — наказі Міністерства праці та соціальної політики України від 14.10.2005 р. № 324.

Однак відсутність освіти — не завада у разі призначення особи на посаду.

Важливо! За відсутності відповідних освіти або стажу роботи висунутими кваліфікаційними вимогами до професії працівника можна призначити на посаду за рішенням атестаційної комісії.

Про це йдеться у п. 11 Загальних положень Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.2004 р. № 336, та нормі додатка до наказу № 665.

Виходить, що у 2012 році для призначення особи без наявності відповідної освіти на посаду методиста проводилась її атестація. Як бачимо, результати атестації виявилися задовільними, оскільки особу прийняли методистом та установили їй 8-й тарифний розряд. Такий розряд установлюють спеціалістам без категорії, у тому числі й методистам позашкільного закладу (додаток 6 до наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557).

Повертаємося у сучасність — 2014 рік. У червні цього року методист отримав повну вищу педагогічну освіту. Про це свідчить отриманий ним диплом магістра з педагогічної спеціальності. Без проблем такому працівнику можна установити 9-й тарифний розряд, оскільки стаж роботи тут не має значення. Однак керівництво закладу вважає, що працівник досяг достатньої професійної майстерності, та вирішує його «нагородити» 10-м тарифним розрядом.

Проте знов бачимо перепону. Справа у тому, що 10-й тарифний розряд установлюють спеціалістам II кваліфікаційної категорії. Поглянемо на додаток до наказу № 665. Що він нам говорить? Вимоги до методиста позашкільного закладу II кваліфікаційної категорії такі: повна вища педагогічна освіта, стаж педагогічної роботи — не менше 3 років.

У випадку , що розглядається, стаж роботи методиста становить максимум 2 роки. Що робити? Для установлення методисту 10-го тарифного розряду він може пройти позачергову атестацію. Атестаційна комісія і вирішить, чи справді професійна майс­терність методиста гідна 10-го тарифного розряду.

Наостанок зазначимо, що методиста позашкільного закладу відносять до педагогічних працівників (Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963). Тому його атестацію проводять відповідно доТипового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930.