09.04.2015

Коли клас ділять на групи для вивчення української мови

У нашій школі наповнюваність класів здебільшого становить 30 учнів. Чи можна здійснити поділ класів на групи при вивченні української мови, якщо наша школа з українською мовою навчання?

Поділ класів на групи при вивченні окремих предметів здійснюється відповідно до наказу МОН «Про затвердження Нормативів наповнюваності груп дошкільних навчальних закладів (ясел-садків) компенсуючого типу, класів спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів), груп подовженого дня і виховних груп загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів та Порядку поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах» від 20.02.2002 р. № 128.

Пунктом 2 додатка 2 до зазначеного наказу передбачено, що при вивченні української мови як предмета у загальноосвітніх навчальних закладах (крім закладів з навчанням молдовською, румунською та угорською мовами) поділ класів на групи здійснюється за наявності у класі більше 27 учнів.

У загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням молдовською, румунською та угорською мовами при вивченні української мови як предмета поділ класів на групи здійснюється: у міській місцевості — при кількості 23 і більше учнів у класі, а у сільській місцевості — 16 і більше учнів.

Висновок: Поділ класів на групи при вивченні української мови як предмета в школах з українською мовою навчання провадиться в усіх класах загальноосвітніх навчальних закладів за наявності у класі 28 і більше учнів незалежно від місця розташування навчального закладу, включаючи початкову школу з 1 класу, де складовою предмета «Українська мова» є й читання.