09.04.2015

Педагогічний та науковий стаж: який ураховувати для надбавки за вислугу років

Науково-педагогічний працівник має досвід роботи наукового працівника. Чи зараховується період роботи на нау­кових посадах до педстажу для виплати надбавки за вислугу років? Чи зараховується час роботи на посадах науково-педагогічних працівників до наукового стажу для виплати надбавки за вислугу років науковим працівникам?

Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти затверджено постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78. Згідно з п. 2 цього Порядку до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років як педагогічним, так і науково-педагогічним працівникам зараховується час роботи на посадах науково-педагогічних і педагогічних працівників, перелік посад яких затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, а також деякі інші види діяльності.

Зверніть увагу! Зарахування до такого стажу періодів роботи на посадах наукових працівників, які часто передують роботі на посадах науково-педагогічних працівників або ж протікають у періоди між цією роботою, зазначеним Порядком про виплату надбавок за вислугу років не передбачено.

У той же час відповідно до Порядку виплати надбавки за стаж наукової роботи, затвердженого постановою КМУ від 14.04.2004 р. № 494, до стажу наукової роботи, що дає право на встановлення надбавки за стаж наукової роботи, науковим працівникам зараховується час роботи, зазначений у ст. 223 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13.12.91 р. № 1977-XII, а саме час роботи на посадах науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів.