09.04.2015

Працівники екстреної меддопомоги змінюють посади: що з «безперервною» надбавкою

У центрі екстреної медичної допомоги:
— лікар (безперервний стаж роботи — понад 7 років) перейшов на посаду завідувача відділення, а потім з посади завідувача відділення на посаду головного лікаря;
— старший фельдшер (безперервний стаж роботи — 4 роки) перейшов на посаду головного фельдшера;
— водій автотранспортного засобу пункту невідкладної медичної допомоги (безперервний стаж роботи — 7 років) переходить до бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги.
Чи зберігається за вказаними працівниками право на надбавку за тривалість безперервної роботи при переході?

Порядок установлення надбавок за тривалість безперервної роботи визначений у п. 4.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308). Зазначена надбавка нараховується працівникам (у тому числі і водіям) виїзних бригад станцій (відділень) швидкої медичної допомоги залежно від стажу роботи у таких розмірах: при стажі роботи від 3 до 5 років — 20 %, від 5 до 7 років — 40 %, понад 7 років — 60 % посадового окладу.

Керівник центру екстреної медичної допомоги, його заступники та керівники структурних підрозділів центрів екстреної медичної допомоги, головні (старші) фельдшери права на цю надбавку не мають.

Проте за працівниками з числа лікарів виїзних бригад станцій (відділень, підстанцій), які перейшли на посади головного лікаря, його заступників, а також керівників відділень екстреної медичної допомоги, зберігається надбавка в розмірах, що відповідають стажу безперервної роботи у виїзних бригадах (п.п. 12 п.п. 4.1.1 Умов № 308).

Важливо! Якщо лікаря виїзної бригади переведено на посаду завідувача відділення екстреної медичної допомоги, а потім на посаду головного лікаря центру екстреної медичної допомоги, йому зберігається на цих посадах виплата надбавки за тривалість безперервної роботи.

Аналогічна ситуація із фахівцями з базовою та неповною вищою медичною освітою, які перейшли на посади головного (старшого) фельдшера.

Тепер розглянемо ситуацію із переходу водія автотранспортного засобу пункту невідкладної медичної допомоги на цю ж посаду до бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги. Для початку відзначимо, що надбавка за тривалість безперервної роботи нараховується, зокрема, водіям як пунктів невідкладної медичної допомоги у розмірі до 30 % посадового окладу, так і виїзних бригад екстреної медичної допомоги у розмірі до 60 % посадового окладу залежно від стажу роботи у цих підрозділах (пп. 4 та 6 п.п. 4.1.1 Умов № 308).

До стажу роботи, що дає право на отримання надбавки за тривалість безперервної роботи, взаємно зараховується час роботи в закладах і на посадах, перелічених у п.п. 4.1.1 Умов № 308 (п.п. 1 п.п. 4.1.3 цих Умов). Саме зазначеним підпунктом передбачені посади водіїв як пунктів (відділень) невідкладної медичної допомоги, так і виїзних бригад екстреної медичної допомоги.

Важливо! Стаж роботи водія (7 років) у пункті невідкладної медичної допомоги зараховується до стажу, що дає право на надбавку за тривалість безперервної роботи, у виїзній бригаді екстреної медичної допомоги, де її розмір становитиме 60 % тарифної ставки.

Зверніть увагу! Період роботи зараховується до стажу, який дає право на надбавку за тривалість безперервної роботи лише за умови, що працівника зараховано в заклади та на посади, передбачені п.п. 4.1.1 Умов № 308, і при цьому він:

— звільнився за власним бажанням без поважних причин та зарахований на відповідну роботу не пізніше трьох тижнів;

— звільнився за власним бажанням з поважних причин та зарахований на відповідну роботу не пізніше одного місяця;

— протягом місяця після припинення тимчасової інвалідності або хвороби, які зумовили звільнення, приступив до виконання відповідної роботи.

Така вимога висунута п.п. 4 п.п. 4.1.3 Умов № 308.