23.04.2015

Громадські роботи та ЄСВ з «мінімалки»: шукаємо точки зіткнення

В організації за строковим трудовим договором працюють особи, залучені до громадських робіт. Як нарахувати ЄСВ на зарплату таких працівників, якщо вона виявилася нижчою за мінімальну?

Громадські роботи — це особливий вид робіт, до яких залучають, зокрема, осіб, зареєстрованих у центрі зайнятості як безробітні або такі, що шукають роботу. З особами, направленими на громадські роботи, роботодавці укладають строкові трудові договори (п. 5 Порядку організації громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2013 р. № 175).

Оскільки такі особи зайняті на оплачуваних громадських роботах на умовах строкового трудового договору, то з їх зарплати ЄСВ справляють у загальному порядку. Жодних особливих умов Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI не передбачено. А отже, на «громадськоробітників» поширюється і норма ч. 5 і 6 ст. 8 цього Закону щодо нарахування ЄСВ виходячи з МЗП. При цьому якщо працівник був прийнятий або звільнений у середині місяця та його зарплата виявилася меншою за МЗП, то ЄСВ нараховують на фактично нараховану зарплату. Якщо ж працівник перебував у трудових відносинах повний місяць, при цьому розмір його зарплати менше МЗП, то ЄСВ у частині нарахувань визначають так: 1218 грн. х «зарплатну» ставку ЄСВ. Справляють ЄСВ з фактично нарахованої зарплати, незалежно від того, дотягує вона до МЗП чи ні. Аналогічні роз’яснення фіскалів надані в листі від 09.04.2015 р. № 12525/7/99-99-17-03-01-17.