27.08.2015

Відновити статус «переведеного» через 1,5 року: чи можливо для індексації на новому місці роботи

У грудні 2013 року працівник був звільнений за переведенням і прийнятий до нашої бюджетної установи. У місяці переведення на нове місце роботи довідка про індексацію зарплати від попереднього роботодавця не надавалася. У червні 2015 року працівник пред’являє таку довідку з метою збереження у нього базового місяця, установленого за попереднім місцем роботи. Чи можна наказом по установі взяти до уваги таку довідку через 1,5 року після прийняття на роботу? Якщо так, то з якого періоду нарахувати індексацію по-новому: з дати надання довідки чи з дати прийняття на роботу?

Дійсно, спеціальна норма для працівників зі статусом «переведені» дає певні привілеї в індексації їх зарплати. Ідеться про п. 102 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078). Він установлює, що якщо зарплата після переведення на нову посаду (нове місце роботи) не підвищується — суму індексації зберігають. Тобто в такому разі у працівника зберігається попередній базовий місяць і фіксована сума індексації (за наявності). Поточна індексація залежить від базового місяця працівника.

Зверніть увагу! За працівниками, звільненими за переведенням на підставі п. 5 ст. 36 КЗпП, при прийнятті на роботу в іншого роботодавця може бути збережено статус «переведених» працівників.

Тепер два важливі моменти:

1) щоб реалізувати своє право на застосування п. 102 Порядку № 1078 у нового роботодавця, працівник повинен надати з попереднього місця роботи довідку, в якій будуть зазначені всі необхідні дані: базовий місяць, фіксована сума індексації тощо;

2) саме в місяці прийняття на роботу новий роботодавець приймає рішення про умови подальшої індексації зарплати працівника, використовуючи інформацію, зазначену в довідці з колишнього місця роботи.

Тому подання такої довідки на нове місце роботи на користь самого працівника. Якщо зазначена довідка відсутня, то в місяці прийняття на роботу він вважається новоприйнятим і підпадає під дію абз. 3 п. 101 Порядку № 1078: обчислення індексу споживчих цін для подальшої індексації починають з місяця прийняття на роботу.

Чинними нормами Порядку 1078 не передбачено перегляд умов індексації та нарахованих сум індексації на новому місці роботи, якщо при звільненні згідно з п. 5 ст. 36 КЗпП довідку від колишнього роботодавця працівник надає несвоєчасно.