№16

Оплата праці, серпень, 2015/№ 16 Інші номери журналу ›
  • Новини та події
  • Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2016 рік Лист від 20.07.2015 р. № 10846/0/14-15/13
  • Мобпрацівник продовжив службу за контрактом: чи потрібна нова середня зарплата для «контрактного» періоду Мобілізований працівник, який підлягав демобілізації, вирішив продовжити військову службу за контрактом. Як оплатити період військової служби за контрактом: на підставі середньої зарплати, за якою оплачували мобілізаційний період, чи потрібно розрахувати нову середню зарплату?
  • Оплачуємо період повторної мобілізації: як урахувати нову гарантію Працівник, що демобілізувався 03.08.2015 р., до виконання посадових обов’язків у роботодавця став 04.08.2015 р. Він працює за п’ятиденним робочим тижнем з двома вихідними днями. Уже 06.08.2015 р. працівника повторно мобілізували. Посадовий оклад працівника — 2062,00 грн. Попередній мобілізаційний період оплачували виходячи з середньої зарплати в розмірі 144,19 грн. Чи поширюється на нього нова гарантія* у визначенні середньої зарплати для оплати нового періоду мобілізації?
  • Відновити статус «переведеного» через 1,5 року: чи можливо для індексації на новому місці роботи У грудні 2013 року працівник був звільнений за переведенням і прийнятий до нашої бюджетної установи. У місяці переведення на нове місце роботи довідка про індексацію зарплати від попереднього роботодавця не надавалася. У червні 2015 року працівник пред’являє таку довідку з метою збереження у нього базового місяця, установленого за попереднім місцем роботи. Чи можна наказом по установі взяти до уваги таку довідку через 1,5 року після прийняття на роботу? Якщо так, то з якого періоду нарахувати індексацію по-новому: з дати надання довідки чи з дати прийняття на роботу?
  • Компенсація зарплати: виплата боргів у серпні 2015 року Якщо роботодавець своєчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати та виплатити компенсацію. Така компенсація належить у разі затримки виплати зарплати на один календарний місяць і більше. Причому компенсують «чисту» зарплату (за мінусом утриманих податків, зборів і внесків) і тільки в тому випадку, якщо індекс споживчих цін (далі — ІСЦ) наростаючим підсумком за період невиплати перевищить 100 %.
  • Прогули закінчилися звільненням за угодою сторін: розраховуємо «відпускну» компенсацію До бюджетної установи 1 вересня 2014 року прий няли на роботу жінку. Згідно з колективним договором обіймана працівником посада передбачає щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарні дні. Працівниця працювала до 03.03.2015 р. включно, а з 04.03.2015 р. — не з’являлася на роботі. У табелі період відсутності кодувався «НЗ» (нез’явлення з нез’ясованих причин). 21 серпня 2015 року працівниця з’явилася і цим же днем звільнилася за угодою сторін. У початково заповнені табелі внесли зміни: дні з кодом «НЗ» виправили на код «П» (прогули). Прогули працівниця не оскаржувала. Як у такій ситуації визначити суму компенсації за невикористану основну щорічну відпустку?
  • Відпустка для догляду за дитиною до 3 років закінчилася перед вихідними: як розрахувати відпускні Працівниця установи перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. 21.08.2015 р. її дитині виповнилося 3 роки, і 25.08.2015 р. жінка стала до роботи (22 — 24 серпня — вихідні та святкові дні). З 01.09.2015 р. вона йде в основну щорічну відпустку тривалістю 24 календарні дні. Як розрахувати суму відпускних такій працівниці?
  • Поїздка до іншого міста: відрядження чи роз’їзна робота Службова поїздка працівника за статусом може бути як відрядженням, так і роботою з роз’їзним характером. У чому полягають відмінності в оформленні, оплаті та оподаткуванні таких видів поїздок? З цими питаннями розбиратимемося.
  • Аліменти з компенсаційного мобзаробітку: чи треба утримувати Чи треба утримувати аліменти з середнього заробітку мобілізованих, який компенсують з бюджету?
  • Звільняємо працівника, який не став до роботи Два місяці тому ми оформили нового працівника (видано наказ, внесено запис до трудової книжки). Але у встановлений строк він так і не приступив до виконання трудових обов’язків. Тепер він з’явився. Як правильно звільнити такого працівника?
  • Середній заробіток мобілізованого: якщо справляли ЄСВ Працівника мобілізували в червні 2015 року. На середню «мобілізаційну» зарплату за червень 2015 року установа нарахувала ЄСВ «знизу» і «зверху». У таблиці 6 Звіту за формою № Д4 на нього було сформовано рядок з кодом категорії застрахованої особи «47». У липні 2015 року (після подання Звіту за формою № Д4 за червень 2015 року) було прийнято рішення отримувати з бюджету компенсацію виплаченого середнього заробітку мобілізованому працівнику (подано відповідний звіт до органу соцзахисту населення). У цьому ж місяці суми ЄСВ, які справлялися з такої виплати в червні, були відсторновані в бухобліку. Як таке сторнування відобразити у Звіті за формою № Д4?
  • Якщо затримали Звіт на мобкомпенсацію Звіт на отримання компенсації середнього заробітку мобілізованих за червень 2015 року подано після 15 липня. Чи є штрафи за несвоєчасне подання Звіту? Що з оподаткуванням?
  • Помилки у додатковій базі нарахування ЄСВ за звітні періоди січень — квітень 2015 року: виправляємо через таблицю 1 У січні 2015 року установа помилково не виконала вимогу про сплату ЄСВ з МЗП* за основним працівником, в якого база справляння ЄСВ була нижча МЗП. У березні і квітні 2015 року помилково було сплачено ЄСВ виходячи з розміру МЗП за працівниками, які були звільнені, не відпрацювавши повний місяць. Донарахування ЄСВ за січень і сторнування за березень і квітень 2015 року здійснено в липні. Як це відобразити у звітності з ЄСВ?
  • Керівники гуртків — викладачі вишів: як визначити оплату за роботу із гуртківцями У позашкільному навчальному закладі (Мала академія наук) посади керівників гуртків обіймають викладачі з вищих навчальних закладів, які мають вчені звання та наукові ступені. Просимо роз’яснити такі питання: 1. За яким тарифним розрядом слід оплачувати години гурткової роботи таким керівникам гуртків, якщо вони не мають підтвердного документа (атестаційного листа) про присвоєння тарифного розряду саме для керівника гуртка? 2. Чи має право заклад встановлювати надбавки за вчені звання професора та доцента, а також за наукові ступені кандидата наук і доктора наук при наявності всіх підтвердних документів та відповідності профілю?
  • Молодший медспеціаліст несвоєчасно подав документи для атестації Медичний статистик Обласного інформаційно-аналітичного Центру медичної статистики (вища категорія, 9-й тарифний розряд за ЄТС) пройшов курси підвищення кваліфікації з 05.05.2015 р. по 31.05.2015 р. За місяць до закінчення дії попередньої кваліфікаційної категорії (07.06.2015 р.) він надав документи до атестаційної комісії. Наказ про підтвердження кваліфікаційної категорії датований 03.07.2015 р. Як оплачувати його працю у період з 08.06.2015 р. по 02.07.2015 р.?
  • Шпаргалка з розрахунку середньої зарплати: як урахувати основні виплати Не секрет, що багато часу бухгалтер витрачає на розрахунок відпускних, лікарняних, декретних та інших виплат. В основі їх обчислення — визначення середньої зарплати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі