09.07.2015

Методист поновив роботу на тій самій посаді: що з кваліфікаційною категорією

Особа працювала методистом в Інституті післядипломної педагогічної освіти. Під час роботи у цьому закладі пройшла атестацію, за результатами якої їй присвоєно вищу кваліфікаційну категорію (атестаційний лист від 04.07.2012 р.). У серпні 2014 року такий працівник звільнився через закінчення строку дії трудового договору (контракту). У вересні 2014 року цю особу прийнято на посаду діловода до позашкільного навчального закладу, а у березні 2015 року переведено на посаду методиста у цьому ж закладі. Чи збережеться за працівником раніше присвоєна кваліфікаційна категорія?

За педагогічними працівниками, які переходять на роботу з одного навчального закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади у цьому самому закладі, зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) та педагогічні звання до наступної атестації ( п. 3.27 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930, далі — Типове положення).

Також у згаданому пункті вказано: за педагогічними працівниками, які переходять на посади методистів, вихователів-методистів, зберігаються присвоєні попередньою атестацією кваліфікаційні категорії. Атестація таких працівників здійснюється не пізніше ніж через два роки після переходу на посаду методиста або вихователя-методиста.

При переході педагогічного працівника з методичної установи на педагогічні посади до навчального закладу за ним зберігається присвоєна раніше кваліфікаційна категорія до наступної атестації.

Важливо! Цим пунктом не встановлено умови, що при переході педагогічного працівника з одного навчального закладу до іншого не може «вклинюватися» будь-яка інша діяльність.

Пунктом 3.22 Типового положення передбачено: за працівниками, які перервали роботу на педагогічній посаді (незалежно від тривалості перерви у роботі), зберігаються присвоєні за результатами останньої атестації кваліфікаційні категорії та педагогічні звання. Атестація таких працівників здійснюється не пізніше ніж через два роки після прийняття їх на роботу.

Висновок: За методистом позашкільного навчального закладу має зберігатися до наступної атестації вища кваліфікаційна категорія, присвоєна за наслідками атестації під час роботи на посаді методиста в Інституті післядипломної педагогічної освіти.