25.06.2015

Без вченого звання, але із науковим ступенем: чи достатньо «регалій» для посади доцента

Науково-педагогічний працівник не має вченого звання, але має науковий ступінь кандидата наук. Чи може він обіймати посаду доцента?

Кваліфікаційними характеристиками професій (посад) педагогічних та науково-педагогічних працівників навчальних закладів, наведеними у додатку до наказу МОН від 01.06.2013 р. № 665, за посадою доцента передбачена вимога щодо наявності повної вищої освіти (магістр, спеціаліст), наукового ступеня доктора (кандидата) наук, вченого звання професора (доцента), а також стажу науково-педагогічної діяльності не менше 3 років. Але МОН наказом від 17.10.2014 р. № 1183 в односторонньому порядку визнало зазначений наказ таким, що втратив чинність.

Пунктом 13 Порядку присвоєння вченого звання професора і доцента, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2008 р. № 1149, передбачено: вчене звання доцента присвоюється працівникам вищих навчальних закладів III — IV рівня акредитації, яким присуджений науковий ступінь кандидата (доктора) наук та які мають стаж педагогічної роботи не менш як 5 років у зазначених закладах на посадах асистента, викладача, старшого викладача, доцента, професора, завідувача (начальника або його заступника) кафедри, декана факультету (начальника факультету або його заступника з навчальної чи наукової роботи), проректора, у тому числі останній календарний рік на одній кафедрі на посаді доцента, професора, завідувача кафедри (начальника факультету або його заступника з навчальної чи наукової роботи, начальника кафедри або його заступника) з оплатою праці не менш як 0,25 посадового окладу (ставки заробітної плати). Увага! Зарахування часу навчання в аспірантурі до стажу педагогічної роботи, необхідного для присвоєння вченого звання доцента, не передбачено.

Водночас у п. 15 Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів, затвердженого постановою КМУ від 01.03.99 р. № 309, вказано: термін навчання в аспірантурі і перебування в докторантурі включається до науково-педагогічного стажу. Однак на сьогоднішній час поняття «науково-педагогічний стаж» для визначення прав та переваг науково-педагогічних працівників не застосовується.

Заяви про участь у конкурсі можуть подавати особи, які мають повну вищу освіту і за своїми професійно-кваліфікаційними якостями відповідають вимогам, установленим для науково-педагогічних працівників законами України «Про освіту», «Про вищу освіту», та умовам оголошеного конкурсу (п. 4 Положення про обрання та прийняття на роботу науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів третього і четвертого рівнів акредитації, затвердженого наказом МОН від 24.12.2002 р. № 744).

Як указано у ч. 9 ст. 55 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII, посади науково-педагогічних працівників можуть займати особи, які мають науковий ступінь або вчене звання, а також особи, які мають ступінь магістра. Згідно з ч. 10 цієї статті статутом вищого навчального закладу можуть встановлюватися відповідно до законодавства додаткові вимоги до осіб, які можуть займати посади науково-педагогічних працівників.

Важливо! Можливість роботи на посадах доцента чи професора без наявності у науково-педагогічних працівників відповідних вчених звань передбачена п. 6.2 Інструкції про оплату праці та розміри ставок заробітної плати професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів, затвердженої наказом Міносвіти від 02.04.93 р. № 90, з урахуванням редакції наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Приміткою додатка 2 до цього наказу передбачено, що науково-педагогічним працівникам, які обрані чи призначені на посаду доцента, але не мають відповідного вченого звання, один раз строком до двох років від часу першого обрання чи призначення встановлюється 19-й тарифний розряд. Якщо після закінчення двох років перебування на посаді професора чи доцента вчене звання не присвоєне, цим особам установлюється оклад асистента (викладача) з урахуванням наявності наукового ступеня, а при переході на ці посади з посад доцента, старшого викладача — оклад доцента, старшого викладача.

Висновок: Науково-педагогічний працівник, який не має вченого звання доцента, може претендувати на заміщення посади доцента з установленням йому посадового окладу на рівні 19-го тарифного розряду на термін не більше двох років. Якщо за ці два роки працівник не здобуде вченого звання доцента, йому має встановлюватися тарифний розряд відповідно до посади, з якої він перейшов на посаду доцента.