08.10.2015

Оплата лікарняного померлого працівника: людини немає, а податки є

Листок непрацездатності надано через півроку після смерті працівника. Чи підлягає такий лікарняний оплаті? Якщо так, то чи потрібно обкладати суму лікарняних ПДФО, ВЗ і ЄСВ?

Працівник захворів, перебуваючи у трудових відносинах з роботодавцем. Лікарняний його родичі надали до комісії із соцстрахування до закінчення строку давності для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності*.

* З 1 січня 2015 року — 12 календарних місяців із дня відновлення працездатності (а в цій ситуації — смерті застрахованої особи).

Отже, якщо листок непрацездатності оформлено належним чином, то комісія із соцстрахування призначає, а роботодавець нараховує лікарняні. Чинним законодавством не передбачено обмежень з виплати лікарняних у разі смерті застрахованої особи (див. лист ФТВП від 14.08.2009 р. № 04-06/Н-152з-198).

Із суми лікарняних ЄСВ справляти не потрібно. Причина: виплати нараховані не за відпрацьований час після припинення трудових відносин із працівником.

А ось обкладення ПДФО та ВЗ не уникнути. Причому суми лікарняних з метою обкладення ПДФО необхідно віднести до місяців, за які їх нараховано.

У розділі I форми № 1ДФ лікарняні відображайте з ознакою доходу «101» з реєстраційним номером облікової картки померлого працівника**. У графі «Дата звільнення з роботи (дд/мм/рррр)» проставте дату виключення працівника з облікового складу підприємства (тобто дату смерті працівника).

** Швидше за все, реєстраційний номер померлого працівника вже буде видалений податківцями і на підприємство прийде повідомлення про помилку у формі № 1ДФ. Надайте їм письмове пояснення, в якому зазначте, що відображений у формі № 1ДФ дохід нараховано померлому працівнику за період, коли він перебував з вами у трудових відносинах.

Також сума лікарняних має потрапити до рядка з ВЗ розділу II форми № 1ДФ.