08.10.2015

Керівник лікаря-інтерна: як і за рахунок яких коштів оплатити

У нашій лікарні здійснюють діяльність лікаріінтерни. Для координації їх роботи призначені керівники з числа лікарів. Як оплатити залучення лікарів до керівництва інтернами? Який заклад (лікарня — база стажування чи вищий навчальний заклад) фінансує таку оплату?

Дійсно, під час стажування в закладі охорони здоров’я лікар-інтерн працює під керівництвом лікаря, призначеного його безпосереднім керівником. Керівником інтернів призначають фахівця з вищою або першою кваліфікаційною категорією. При цьому враховують, що на одного керівника-лікаря може припадати не більше 7 лікарів-інтернів. Усі розглянуті організаційні моменти прописано в п.п. 3.8.1 і п. 4.2 Положення про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти ІІІ — ІV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів, затвердженого наказом МОЗ від 19.09.96 р. № 291 (далі — Положення № 291).

Тепер поговоримо про оплатні тонкощі. У цьому питанні перш за все відштовхуються від п. 7.7 Положення № 291, в якому зазначено: «Оплата за керівництво підготовкою лікарів (провізорів)-інтернів здійснюється їх керівникам за час роботи на базах стажування згідно з чинним законодавством».

По суті, зазначена норма відсилає до іншого нормативно-правового акта — Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України, затвердженого наказом МОН від 08.04.93 р. № 93 (далі — Положення № 93). Як випливає з п. 5.3 цього Положення,

оплату праці керівникам інтернів здійснюють на умовах погодинної оплати з розрахунку 1 година* на одного студента на тиждень.

* Позиція з приводу здійснення розрахунків виходячи з 1 години є спірною. Річ у тім, що до грудня 1994 року п. 5.3 Положення № 93 приписував здійснювати погодинну оплату з розрахунку 0,5 години. Після зазначеної дати до 5.3 цього Положення було внесено зміни, після чого в цьому пункті і закріпився розрахунок виходячи з 1 години. Проблема в тому, що наказ МОН від 20.12.94 р. № 351, який змінив зазначений пункт, не було зареєстровано в Мін’юсті. Отже, наразі його застосування з урахуванням поправок є сумнівним. Проте, як бачимо з консультації, МОЗ за проведення погодинної оплати з розрахунку 1 година. Аналогічна думка міститься в листі МОЗ від 26.01.2015 р. № 10.03.68/2054. — Прим. ред.

Ставки погодинної оплати праці працівників за проведення навчальних занять наведено в додатку 16 до наказу МОН від 26.09.2005 р. № 557. Зазначимо, що у цьому додатку наведено ставки погодинної оплати у відсотках до окладу (ставки) працівника 1-го тарифного розряду, який зараз становить 1012 грн. У таблиці на с. 30 наведемо розмір погодинної оплати у відсотках і грошовому еквіваленті для лікарів — керівників інтернів виходячи з розміру погодинки, установленої для студентів вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації.

Ставки погодинної оплати

професор

доктор наук

доцент або кандидат наук

особи, які не мають наукового ступеня

у % до окладу

у грн.

у % до окладу

у грн.

у % до окладу

у грн.

у % до окладу

у грн.

9,35

94,62

7,39

74,79

5,70

57,68

4,55

46,05

Приклад. Лікар, у якого є вчене звання професора, призначений керівником трьох інтернів. За тиждень йому необхідно здійснити оплату за таке керівництво у розмірі 283,86 грн. (94,62 грн. х 3 інтерни).

Переходимо до питання фінансування оплати за керівництво інтернами. Якщо лікар-інтерн перебуває у трудових відносинах з базою стажування — закладом охорони здоров’я, то оплату праці за керівництво інтернами здійснює база стажування, тобто заклад охорони здоров’я*.

* Питання фінансування витрат на оплату праці керівників інтернів не таке просте. Справа в тому, що у п. 5.3 Положення № 93 указано: оплату праці безпосередніх керівників інтернів здійснює навчальний заклад. Далі у цьому ж пункті сказано, що оплата праці спеціалістів баз практики (тобто керівників інтернів) може здійснюватися навчальним закладом за трудовою угодою (її форма наведена у додатку № 2 до Положення № 93) або базою стажування відповідно до договору. Як бачимо, спірні питання є. Проте МОЗ уже напрацьована позиція із цього приводу, яка й представлена у консультації. — Прим. ред.

Водночас на практиці лікарі можуть проходити інтернатуру на договірних умовах за рахунок коштів юридичних або фізичних осіб. Такі випадки визначено в пп. 7.8 і 7.10 Положення № 291. Якщо лікар проходить інтернатуру на умовах договору, то оплату праці за керівництво інтернами здійснює база стажування — заклад охорони здоров’я, але за рахунок коштів, отриманих від укладеного договору про проходження інтернатури. При цьому використовують наведений вище порядок оплати.